Élőhalott sírjára bukkantak

A Szász-Anhalt Tartományi Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal szakemberei egy „élőhalott” sírjára bukkantak a németországi Oppin közelében – számol be a Heritage Daily alapján az ng.24.hu.

Az ásatást egy vasútvonal hálózatbővítését megelőzően végezték el.

A mintegy 4200 éves, a bronzkorból származó nyughely egy 40-60 éves kora között elhunyt férfi maradványait őrizte. A halott testének alsó felére egy nagy kőtömböt helyeztek, valószínűleg azzal a céllal, hogy megakadályozzák a férfi feltámadását.

„Tudjuk, hogy már a kőkorszakban is féltek az emberek a visszatérő halottaktól. Akkoriban úgy hitték, hogy a holtak néha megpróbálják kiszabadítani magukat a sírjukból” – mondta Susanne Friederich projektvezető.

A megelevenedő holttestek számos kultúrában megtalálhatóak, többek között az ősi kelta és skandináv mitológiában, de a középkori Európában is sokan tartottak tőlük. A most felfedezett sír a harangedényes kultúrához köthető, amely időszámítás előtt 2800 környékén alakult ki, és Nyugat-Európa nagy részén, illetve Északnyugat-Afrika egyes tengerparti területein terjedt el.

Elolvasom a cikket