A D-vitamin fontos a csontok egészségéhez, a B12-vitamin elengedhetetlen a normál idegrendszeri és vérműködéshez, a vas, a cink és a magnézium pedig a szervezet számos folyamatához, különösen az immunrendszerhez.
Még a sózott vörös hal sem veszít ízéből és egészségügyi előnyeiből. A vörös halat az egyik legtáplálóbbnak tartják, mivel nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára hasznos anyagokat: magas biológiai aktivitású zsírokat – Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat.
Kinek nem szabad sózott halat fogyasztania
Akut stádiumban lévő gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők, különösen máj- és hasnyálmirigy-betegségben szenvedők nem fogyaszthatják.
A vesebetegségben szenvedőknek óvatosan kell sózott halat fogyasztaniuk. A táplálkozási szakemberek egyértelműen úgy vélik, hogy a sózott halat kerülni kell a szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegségek esetén: magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívroham és szélütés. Ezenkívül a terhes és szoptatós nőknek, valamint a kisgyermekeknek nem szabad heringet fogyasztaniuk.