Lengyelország ukránok elleni határozatot vár az Uniótól

„Erről (a sorozás alól kibújó állampolgárok felkutatásának és Ukrajnának való átadásának lehetőségéről – a szerk.) ma beszéltünk a Minisztertanácsban. Tudom, hogy Kijev és Brüsszel között tárgyalások folynak erről a témáról” – mondta Kosznyak-Kamysh.

„Az európai szintű döntések teljes hatékonyságot adnak az ilyen akcióknak, és mi érdekeltek vagyunk egy ilyen döntésben” – tette hozzá.

Korábban Pawel Zalewski, a köztársasági nemzetvédelmi miniszterhelyettes kijelentette, hogy Lengyelország nem fog részt venni az ukrán állampolgárok mozgósításában a területén.

Ukrajnában február 24-től 2022-ben hadiállapotot vezettek be, másnap Volodimir Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A hadiállapot idejére a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát. Októberben a Time magazin idézte Zelenszkij tanácsadóját, aki szerint az ukrán katonák sorai annyira ritkultak, hogy a katonai sorozóközpontok kénytelenek 43 éves átlagéletkorú embereket besorozni. A New York Times viszont korábban arról számolt be, hogy Ukrajna több nőt próbál toborozni a hadseregbe, ami arra utal, hogy az ukrán fegyveres erők hatalmas veszteségeket szenvedtek el.

Elolvasom a cikket