Nagytakarítás az Everesten: tíz tonna szemét a csúcsokon

Minden tavasszal hegymászók százai utaznak a világ minden tájáról a Himalájába, abban a reményben, hogy feljutnak a Mount Everestre, a világ legmagasabb hegyére. Miközben lassú, fáradságos és néha végzetes utat tesznek meg a csúcs felé, jókora mennyiségű szemetet és felszerelést hagynak maguk után.

A nepáli hatóságok a közelmúltban ugyan új szabályokat vezettek be az Everest szemétproblémájának megfékezésére, de a nyolcezer méternél magasabb csúcsok továbbra is tele vannak nagy mennyiségű hulladékkal. Ilyenkor, tavasszal a nepáli csapatok megkezdik éves takarításukat a hegyen, a helyi hadsereg 12 tagja foglalta el helyét az Everest alaptáborában, hogy az idei Mountain Cleanup Campaign keretében megtisztítsák hegymászók útvonalait. A 2019-ben indult kezdeményezés keretében évente tíz tonna hulladékot gyűjtenek össze és szállítanak le a hegyről.

Az új szabályozás értelmében minden hegymászónak elektronikus nyomkövető eszközt kell bérelnie és viselnie, valamint össze kell gyűjtenie és vissza kell vinnie a saját hulladékát az alaptáborba. Induláskor drága szemétbetétet fizettetnek vele, és a kauciót csak akkor kapja vissza, ha legalább nyolc kilogramm szeméttel tér vissza… A Himalayan Times Rastriya Samachar Samiti szerint 18 serpa segíti a katonákat a munkában, akik a szemét mellett öt, mászás közben elhunyt hegymászó holttestét is megpróbálják majd lehozni a magasból, a Mount Everestről, valamint a közeli Mount Lhotse és Mount Nuptse csúcsokról.

A tavalyi év az egyik leghalálosabb szezon volt: tizenkét hegymászó halt meg, további öt pedig eltűnt a feltételezések szerint – többek között a magyar Suhajda Szilárd is, aki május 23-án adott utoljára életjelet magáról. A felesége most a Blikknek azt mondta, arról nincsen szó, hogy Suhajda holttestét lehoznák a hegyről.

„Nem szeretném, hogy Szilárd testét lehozzák az Everestről, ez az én személyes elhatározásom és döntésem. Több ok is áll emögött. Egyrészt a keresés során nem találták meg a testét. Másrészt egy ilyen kutatóexpedíció nagyon nehéz, akik megpróbálkoznának vele, önmagukat is veszélybe sodorhatják” – jelentette ki Legindi Tímea.

Elolvasom a cikket