Az orr-rák jele lehet ez a szokatlan szemet érintő tünet

Az orr-rák számos tünete nehezen észlelhető, olyanok lehetnek ugyanis, mint egy közönséges megfázás jelei. A rák előrehaladtával azonban súlyosabb és egyértelműbb tünetek jelentkezhetnek. Az orrüreg vagy orrmelléküreg rosszindulatú daganata esetén például elkezdhetnek kidudorodni a szemek.

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az eldugult orr, amely általában csak az egyik oldalt érinti, és nem múlik el. Előfordulhat még orrvérzés, csökkent szaglás és nyálka, amely lehet véres is. Az emberek többsége ezeket a tüneteket már tapasztalta egy megfázás során, így nem meglepő, hogy sokan nem gondolnak komolyabb problémára. Ha azonban már olyan jelek is megjelennek, mint a kidülledt szemek vagy a könnyezés, ami nem múlik el, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Szintén szakemberhez tanácsos fordulni, ha a náthás tünetek hetek óta fennállnak.

További tünetek, amikre érdemes odafigyelni:

  • duzzadt mirigyek a nyakon;
  • fájdalom vagy zsibbadás az arcon;
  • részleges látásvesztés vagy kettős látás;
  • fájdalom vagy nyomás az egyik fülben;
  • tartósan fennálló csomó vagy daganat az arcon, az orron vagy a szájpadláson

Az orr- és orrmelléküreg-rák vizsgálatát gyakran orr-endoszkópiával (nasoendoszkópiával) végzik, amelynek során egy hosszú, vékony és hajlékony csövet vezetnek be az orrba. Ennek végén kamera és fény van, ezzel vizsgálják meg a területet. Kellemetlen lehet, de lehet érzéstelenítőt kérni, amit a torok hátsó részére fújnak, hogy az érzés elviselhetőbb legyen.

Elolvasom a cikket