Ez a veszély fenyegeti a Mariana-árok különleges élővilágát

A Csendes-óceánban található Mariana-árok lenyűgöző természeti képződmény, 2530 kilométer hosszú, 70 kilométer széles, a legnagyobb ismert mélysége 10 984 ± 25 méter. Adottságai miatt sajátos élőhelyet kínál a legkülönfélébb növények és állatok számára, amelyek a hideg és a sötétség igazi túlélői – írja a life.hu.

A Mariana-árok a földkéreg lemezeinek ütközése révén alakult ki. A rendkívüli geológiai jelenségnek különleges élővilága van. Itt él például a kis testméretű, de annál veszélyesebb koboldcápa, amelyet néhány éve fedeztek fel. Testén olyan receptorok találhatók, amelyek érzékelik a zsákmányállat gyenge elektromos impulzusait.

A Mariana-árokban, mintegy kétezer méter mélyen vadászik a black seadevil, azaz fekete, tengeri ördög is: az egyik legjellegzetesebb ismertetőjegye a fején található nyúlvány, amellyel táplálékot szerez magának. De ez az élőhelye a Dumbo-polipnak is, amely nevét a füleknek kinéző uszonyairól kapta.

Az árok fenekét 2019 tavaszán elérő Victor Vescovo fedezte fel először azt, hogy a Föld legmélyebb pontja sem érintetlen már, ugyanis ott is megjelent a környezetszennyezés. A tengerfenéken műanyag bevásárlózacskót és egy nyalóka csomagolópapírját is megtalálta.

„Mindig megvolt az az érzésünk, hogy a bolygónk bizonyos részei ember által érintetlenek. Ez egykor valóban így volt, mára már nem igaz” – nyilatkozta a szomorú felfedezést követően Eric Galbraith tengerbiológus.

Elolvasom a cikket