Így marad sokáig friss az eper

Ha nagyobb mennyiségű epret vásárolunk, akkor jól átgondolt tárolási tervre van szükség. Ez a gyümölcs ugyanis igen kényes, gyorsan romlik. Íme néhány praktika, amiket betartva sokáig élvezhetjük az édes és zamatos epret:

1. Ha tehetjük, válogassunk

Jól nézzük meg, milyen eperszemeket teszünk a kosarunkba, akár boltban, akár szedd magad kertészetben vesszük meg. Törekedjünk arra, hogy ép szemeket válasszunk, a sérült gyümölcs ugyanis sokkal hamarabb romlik.

2. Ne mossuk meg azonnal

Egyszerre csak annyi szemet tisztítsunk meg, amennyit megeszünk vagy felhasználunk. A többit tegyük a hűtőbe, és ne is érje őket víz.

3. Ne tároljuk ömlesztve

A puha eperszemek könnyen sérülnek, megnyomódnak. Az összetört, ütődött gyümölcsök pedig sokkal könnyebben megromlanak. Ha tehetjük tehát, ne pakoljuk egymásra az epreket, és egymás mellé se rakjuk őket túl szorosan. Ha nincs más megoldás, akkor a sorok közé tegyünk papírtörlőt, ami magába szívja a nedvességet, így az eperszemek nem poshadnak meg.

4. Ha minden kötél szakad: fagyasztás

Ha nagyon sok eper marad felhasználatlanul, és már nincs ötletünk, mit kezdjünk vele, le is fagyaszthatjuk. Felengedés után azonban már nem lesz olyan az állaga, mint frissen. Turmixban, vagy hűsítő eperkrémlevesként azonban még így is használhatjuk.

Elolvasom a cikket