Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkon?

Magyarországon a Lyme-kór és a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás a két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség – erre hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A megelőzés alappillére, hogy amikor csak bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területen járunk, mindig ellenőrizzük, nem kapaszkodott-e ránk kullancs. Ha találunk magunkon egy vérszívót, akkor nagyon fontos, hogy mihamarabb eltávolítsuk. Minél tovább marad ott, annál fokozottabb a kórokozók átvitelének veszélye.

A kullancsot tilos zsírral vagy olajjal lekenni. Ennek hatására ugyanis fuldokolni kezd, és még több nyálat ürít a szervezetbe, ami tovább növeli a fertőzéskockázatot. A szakszerű kullancseltávolításhoz gyógyszertárban kapható kullancseltávolító kanalat érdemes használni, vagy ha nincs ilyen otthon, akkor egy csipesszel, cérnával, esetleg körömmel is megpróbálhatjuk kihúzni az állatot. A lényeg, hogy a bőrhöz a lehető legközelebb fogjuk meg a vérszívót, anélkül, hogy összenyomnánk az utótestét. Nem szabad csavargatni sem, csak lassan húzzuk felfelé, amíg elengedi a bőrt.

Ha a csípést követő egy hónapon belül gyanús tüneteket észlelünk magunkon, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Fokozottan ügyeljünk például az úgynevezett Lyme-foltra, amely legalább öt centiméter átmérőjű vöröses-lilás bőrpírként jelentkezik. Szintén érdemes szakemberrel konzultálni, ha belázasodunk, fejfájást, vagy izom- és ízületi fájdalmat tapasztalunk. Ha szívdobogásérzés, bénulás, nehézlégzés vagy súlyos fejfájás lépne fel, akkor azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívót!

Objektum doboz

Elolvasom a cikket