Több száz éves szobrokat találtak építkezés közben

Több száz éves bronzszobrokat találtak az észak-indiai Baghanki faluban egy új ház alapozása közben – számol be a Hindustan Times alapján az ng.24.hu. Az egyik alkotás Visnut, a második Laksmi istennőt, a harmadik pedig a két istent együtt ábrázolja ülő helyzetben.

„A bronzszobrok az előzetes vizsgálataink szerint több mint 400 évesek lehetnek, a korukat azonban csak azután tudjuk majd meghatározni, hogy megfelelő elemzést végeztünk. A szobrokat múzeumunkban fogjuk kiállítani. Megvizsgáltuk a lelőhelyet, ahol megtalálták őket, és úgy tűnik, hogy mintegy 400 évvel ezelőtt kerültek a faluba” – nyilatkozta dr. Banani Bhattacsarijja, Harijána állami régészeti és muzeológiai hivatalának igazgatóhelyettese.

A leleteket Prabhu Djal fedezte fel, aki nemrégiben vásárolt telket Baghankiban. A közelmúltban munkagép segítségével kezdett ásásba, hogy lerakja új háza alapját, amikor előbukkant a három szobor. A rendőrség szerint Djal egy aranyedényt és egy érmét is megtalált, ezekről azonban bővebbet nem lehet tudni.

A felfedezést követően egyes falubeliek szentélyt akartak emelni a helyszínen, de vita alakult ki a tulajdonossal, ezt követően értesítették a hatóságokat. A rendőrségnek a szobrokat sikerült begyűjtenie, a helyszínen pedig régészeti feltárás kezdődött.

Bár a hatóságok kihallgatták a szemtanúkat, a többi tárgyat nem tudták megszerezni. Djal azt állítja, nem tudott róla, hogy hasonló esetben értesítenie kell a rendőrséget, és úgy hitte, hogy mivel a szobrok az ő földjén voltak, immár az övéi.

Elolvasom a cikket