Zagyva, félrevezető beszéd

„Az emberek a legjobban félni és tagadni tudnak” – mondja Deborah Harkness amerikai író. A Hírklikkben Németh Péter bebizonyította, hogy ez így igaz. Reszket attól, hogy Orbán Viktor CPAC Hungaryn elmondott beszéde, de annak különösen a volt kommunisták, a mai progresszívek valósághoz való viszonyulásáról szóló része nagyon is szíven találja az olvasót. Németh Péter ezt azonban nagyon nem szeretné, s igyekszik megcáfolni a miniszterelnök kijelentéseit. Ehhez persze nagyon kellett erőlködnie, ami végül nem is sikerült.

Már írása címe is a nyögve nyelés mintapéldánya. Orbán ötlépéses önmattja – szól a cím. Ez Orbán beszédében nagyon is helyén van: „Régen a kommunisták, most pedig a progresszívek öt lépésben éneklik ki a sajtot a szánkból, és öt lépésben jutnak el oda, hogy az állami szerveket az elnyomás eszközévé tegyék.”

Nagyon jól tudjuk, miről van szó: Brüsszel kettős mércéjéről, ennek révén jutnak el a különböző intézményei felhasználásával a jogállamisági eljárás megindításáig Magyarország ellen. Egyáltalán, annak kétségbe vonásáig, hogy Magyarországon jogállamiság van. Németh tudja jól, hogy ez teljes hazugság, semmi nem igaz belőle, de mégis úgy tesz, mintha Orbán akarná a valóságot hazugsággá alakítani.

Pedig tudjuk, hogy a mai progresszívek nem mások, mint egykor volt kommunisták. Németh Péter is párttitkára volt a privatizáció előtt a Magyar Hírlapnak.

George Orwell – bár a múlt század közepén meghalt – jó látta, hogy a progresszív liberálisok mindent megtesznek azért, hogy az a szó, hogy normális, az ellenkezőjét jelentse. Ahogy írta: „A háború: béke; a szabadság: szolgaság; a tudatlanság: erő.”

Orbán úgy érvelt, hogy a progresszívek ma azt mondják, „a háború: béke”. Peace facility. Így hívják a brüsszeli pénzügyi alapot, amelyből a legpusztítóbb fegyvereket küldik a frontra. A migrációra azt mondják: erőforrás, miközben nő a bűnözés, nő a terrorfenyegetettség, és a bizalom elvész a társadalmainkból. Ez kétségbevonhatatlan. Aki nem látja vagy mást mond a történtekről, az nem mond igazat.

Németh például azt mondja: „Orbán ugyan nem szállít fegyvereket (állítólag, de igen), ugyanakkor a háborús agresszor mellé áll, mondván: az a béke. Ukrajnától elveszi – elvenné – államiságát, önállóságát, szuverenitását, egyáltalán elveszi azt a jogát, hogy megvédje önmagát, saját területét, állampolgárait. Beleértve az ott élő magyarokat is. És ezt gondolja békének…”

Valójában minden mondatban tévedés, hazugság, szándékos félrevezetés olvasható. Azt mondja, hogy Orbán állítólag nem szállít fegyvereket. Ezzel már elbizonytalanítja azokat, akik tudják, hogy nem szállít, mert még senki nem érte tetten Magyarországot ennek az ellenkezőjével. Majd hozzáteszi: „de igen”. Itt az elbizonytalanítás átcsap teljesen hazugságba. Vagyis a szó szoros értelmében igazolja Orwellt, hogy a normális az ellenkezőjét jelentse. Nála, mint a hazai és brüsszeli liberálisoknál a háború jelenti a békét.

Nem veszi tudomásul, hogy Magyarország nem vesz részt a háborúban, sem fegyverrel, sem pénzzel, katonákkal meg pláne nem. Holott ő is tudja, hogy a baloldal, nevezetesen Márki-Zay vagy a jobbikos Potocskáné embereket is küldenének, miközben tömegével fogadjuk be az ukrajnai menekülteket. Erre mondja Németh, hogy Orbán „Ukrajnától – elvenné – államiságát, önállóságát, szuverenitását, egyáltalán elveszi azt a jogát, hogy megvédje önmagát, saját területét, állampolgárait. Beleértve az ott élő magyarokat is. És ezt gondolja békének…”

Elképesztően zagyva, félrevezető beszéd, amely nélkülöz minden morális alapot. És legfeljebb a jobboldali sajtó tudja felhívni az olvasó figyelmét, hogy itt valami nagyon nincs rendben.

Ha nem lett volna 2010-ben a megkésett rendszerváltás, akkor Gyurcsány, a komcsik intézményesült elnyomása tovább erősödött volna. Ahogy anno a pártállamban. Orbán mondja: „Megállapítják, hogy a sajtó vádjai, az őrkutyák aggodalmai megalapozottak, eljárást indítanak ellened, és végül állami eszközökkel hallgattatnak el. Ezt csinálják Magyarországgal Brüsszelben, és ezt csinálják a konzervatívokkal a progresszív liberális európai fővárosokban.”

Minderre mondja Németh indoklás nélkül, hogy ez nem igaz. Mert ahogy Deborah Harkness mondta: „Az emberek legjobban félni és tagadni tudnak.”

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket