A korábbi vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az édes rossz hatással lehet az emberi egészségre. A Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem, a Henani Műszaki Egyetem, a Kínai Tudományos Akadémia, a São Paulo-i Egyetem és a Guangzhou-i Déli Orvosi Egyetem szakemberei megtudták, hogyan reagál a laboratóriumi egerek agya a különböző cukorpótlókra. Az édesítőszer, a stevia az agyvelővel kompatibilisebbnek bizonyult. Ezt az anyagot az azonos nevű növényből nyerik.
A tudósok kísérletében 150 egér vett részt, amelyek életkora nyolc hetes volt. Hat csoportra osztották őket.
Kiderült, hogy a stevia adott válaszként rögzített aktivitása hasonlónak bizonyult az agy cukorral szembeni reakciójához. Ez azt jelenti, hogy ez az összetevő a leginkább kompatibilis az aggyal, és a legjobban tükrözi a cukor ízét. Elméletileg tehát a stevia lehet a legkedvezőbb édesítőszer az agy számára.