Kiszivárogtak Macron és Scholz titkos találkozójának egyes részletei

Olaf Scholz német kancellár csütörtök este Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik egy vacsorán, amelyen az Európai Unió és Kína politikájáról tárgyalnak – számolt be a Politico.

A két uniós vezető titkos találkozója, amely mindössze néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt lesz, félig-meddig magánjellegű eseménynek számít. Scholz és felesége, Britta Ernst rövid vakáción tartózkodik a francia fővárosban, ahol egy étteremben találkoznak Macronnal és feleségével. A Politico információ szerint nem lesznek jelen tanácsadók a vacsorán.

Macron nem adta fel háborús terveit

Scholz és Macron az elmúlt években többször is összetűzésbe került egymással, legutóbb februárban, amikor a francia elnök felvetette, hogy szárazföldi csapatokat kellene küldeni Ukrajnában, amelyet a kancellár határozottan elutasított. Ráadásul Macron újra megismételte az ötletet.

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, a francia elnök az Economistnak azt nyilatkozta: szárazföldi csapatokat kell küldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába. Ha ma nem vállalunk katonai konfliktust az oroszokkal, akkor az oroszok megtámadhatják a lengyeleket, litvánokat, másokat is – jelentette ki Emmanuel Macron.

A Politico információ szerint a megbeszélés egyik fő témája Hszi látogatása lesz, aki vasárnap érkezik Franciaországba, ahol három napig lesz, mielőtt Szerbiába és Magyarországra utazik. A vacsorán Scholznak lehetősége lesz arra, hogy tájékoztassa Macront a Hszivel a múlt hónapban Pekingben folytatott találkozójáról.

Scholz és Macron nincsenek egy véleményen a kínai elektromos járművekre kivetett uniós vámokkal kapcsolatban.

A hírek szerint Macron meg akarja győzni a kancellárt, hogy ő is vegyen részt a kínai elnökkel folytatott találkozón.

Elolvasom a cikket