Magyar Péter megjelenése kegyelemdöfés a Jobbiknak és a Momentumnak

2024. május 2. csütörtök. 5:59

Nyilvánvalóan manipulatívak azok a közvélemény-kutatások, amelyek tizenöt vagy éppen húsz százalék felett mérik a TISZA Pártot, ám számos jel mutat arra, hogy a Momentum mostani és a Jobbik egykori szavazóit sikerült Magyar Péternek elszipkáznia. Ugyanilyen fájdalmas, ha nem fájdalmasabb az a jól látható folyamat, hogy a szakadék felé rohanó két egykori, az ellenzéket megújítani szándékozó, majd a Gyurcsány és az utódpárt alkotta szövetségben totálisan hiteltelenné váló kispártok aktivistái is kezdenek átszivárogni az egyelőre beazonosíthatatlan identitású üstökös mozgalomba. S mivel az ellenzék továbbra is ugyanazt a tortát szeleteli újra, azaz a Fidesztől tömegesen nem tud elvenni szavazókat, így Magyar Péter – teljesen logikusan – elkezdte támadni Dobrev Klárát és a Demokratikus Koalíciót is. A TISZA Párt – bármennyire is mocskolja az Orbán-kormányt – egyelőre többet ártott a 2022-ben leszerepelt ellenzéknek, mint a Fidesz–KDNP-pártszövetségnek.

Éppen ezért nem véletlen, hogy a Bajnai Gordon által fémjelzett érdekcsoportok megjelentek Magyar Péter mozgalma és pártja holdudvarában, ahogy az sem, hogy a 2022-ben borzalmasan rossz befektetéssel felsült tengerentúli pénzügyi és politikai csoportoknak is felkeltette a figyelmét a TISZA Párt. Ők egyébként is szimbiózisban élnek és együtt keresik a lehetőséget. Hasonlóan a külföldről finanszírozott kormányellenes balliberális médiához, amely messiásként tekint Magyar Péterre – a HVG még az öncenzúra eszközét is bevetette annak érdekében, hogy tisztára mossa a nem éppen patyolattiszta múltját.

A Fidesz kígyót melengetett a keblén. Nem vitás, hogy néhány embert felelősség terhel azért, mert egy ilyen jellemtelen politikai kitartott évtizedes karriert futott be. De senki sem tévedhetetlen és a történelem azt tanítja, hogy árulók a legösszetartóbb közösségekben is mindig akadtak. Elkerülhetetlen, hogy puhagerincű személyek is bekerüljenek, majd személyes sértettség okán az ellenfél oldalára álljanak át. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az elmúlt évtized tapasztalata az, hogy a baloldal szereti az árulásokat, de hosszabb ideig nem tart ki az árulók mellett.

Ami viszont ennél sokkal izgalmasabb folyamat, hogy – habár a balliberális sajtóban túltolják a TISZA Párt jelentőségét – az ellenzéki oldalt mégiscsak felborította Magyar Péter. A Jobbiknak és a Momentumnak tört döfött a szívébe, a Demokratikus Koalíció lassú, a többiek kárára megfigyelhető erősödését pedig pillanatnyilag megakasztotta. De mivel Gyurcsányéknak van egy nem túl nagy, de bőven parlamenti küszöb feletti erősen integrált szavazóbázisa, így egyelőre nem ők az igazi vesztesei az ellenzéki oldalon történő változásoknak, hanem az identitását elvesztő Jobbik és a helyét továbbra sem találó, a brüsszeli aknamunkájára büszke Momentum.

Számtalan példa támasztja alá mindezt. Sorra jelennek meg azok a fotók, cikkek, vagy éppen interjúk, amelyek arról tanúskodnak, hogy volt jobbikosok segítik Magyar Péter munkáját. Sneider Tamás, a Jobbik egykori elnöke is sorra nevezi meg azokat az egykori elvtársait, akik nyilvánosan feltűnnek a TISZA Párt rendezvényein vagy éppen a standjaiknál. A Momentumnak pedig meglepően nehezen megy az aláírásgyűjtés, ahogy a rendezvényeik is egyre sikertelenebbek, miközben az általuk megszólított budapesti szavazók megjelentek Magyar Péter tüntetésein.

Mindez annak tükrében logikus, hogy a Jobbik 2018-ban, majd a Momentum 2019-ben azért volt mérsékelten sikeres, illetve ért el relatíve jó eredményeket, mert sok ellenzéki szavazó látott bennük garanciát az ellenzékváltásra. Mint utólag kiderült tévesen. Magyar Péter politikája, habár semmi konkrétumot nem tartalmaz, ugyanennek a reménynek az illúzióját táplálja. Ez jelenleg a „nagy titok” kis magyarázata. Valójában pofonegyszerű és szükségszerű változásokat látunk. Ahogy az is könnyen megjósolható, hogy a TISZA Párt – érjen el bármekkora eredményt is a másfél hónap múlva esedékes választásokon – fogja bevinni a kegyelemdöfést a Jobbiknak és a Momentumnak. S mindez nem Magyar Péter érdeme, hanem a két kispárt ügyetlenségének és elvtelen politikájának következménye.

A szerző filozófus

Elolvasom a cikket