A demencia három korai figyelmeztető jele

Dr. Henk Swanepoel, az agy egészségének szakértője a demencia néhány kevésbé ismert tünetét emelte ki, amelyek a beszélgetés során válhatnak nyilvánvalóvá. Míg sokan ismerik a demencia olyan gyakori tüneteit, mint a memóriavesztés és a mindennapi feladatok elvégzésének nehézségei, addig a beszéd közben felbukkanó jeleket gyakran figyelmen kívül hagyják.

Dr. Swanepoel, aki a Cygnet Health Care vezető neuropszichológusa, a demencia egy speciális típusáról, a frontotemporális demenciáról (FTD) beszélt. A demenciának ez a formája, amely az agy homlok- és halántéklebenyét érintve befolyásolja a viselkedést és a nyelvet, gyakran a társas interakciók során válik észrevehetővé.

A frontotemporális demencia jellemzően korábban kezdődik, mint a demencia más formái, a legtöbb diagnózis 45 és 65 éves kor között fordul elő. Viselkedésbeli változásokhoz és nyelvi nehézségekhez vezet, amelyek idővel súlyosbodnak – számol be a Gloucestershire Live. Dr. Swanepoel a frontotemporális demencia három olyan jelét azonosította, amelyek a beszélgetések során megfigyelhetőek. Ezek a következők:

  • rideg, durva kijelentések használata;
  • introvertáltabbá válhatnak;
  • nem megfelelő viccek használata.

Dr. Swanepoel kiemelte azokat a fizikai tüneteket, amelyek egy demens betegnél megfigyelhetőek: „Fizikailag a demens beteg lassú mozgással, inkontinenciával és nyelési nehézségekkel jelentkezhet. A romlás jelentős gondozási igényt eredményez kognitív és fizikai szempontból egyaránt.”

„Mások hibáztatásának az az oka, hogy a demencia a szociális belátás vagy tudatosság hiányát okozza. A betegek visszahúzódóak is lehetnek, ami nem jellemző rájuk.”

Hozzátette: miután a diagnózis megerősítést nyert, próbáljunk meg minden viselkedést kommunikációs formaként vagy üzenetként megközelíteni, például a düh lehet a zavarodottság, a félelem vagy a fájdalom üzenete.

Adott pár tanácsot is a szakember: „A figyelemelterelés hatékony lehet, ha arra összpontosítunk, amit az illető élvez, például sétálni megy. A napi rutin is nagyon hatékony lehet, amely struktúrát és kiszámíthatóságot teremt.” A demencia valóban szívszorító állapot, amely nemcsak az érintett személyt, hanem egész családját és baráti körét érinti. Olyan tünetek összességét foglalja magában, amelyek az agy fokozatos hanyatlását jelzik.

Elolvasom a cikket