A gyümölcs, amely megvéd a stroke ellen

A citrom azonban a ragyogó, citrusos íz mellett sokkal mélyebbé teheti a gasztronómiai élményt. A szakértők értékes egészségügyi tulajdonságokkal azonosították, amelyeket ezek a citrusfélék nyújtanak.

1. Csökkentik a stroke és a szívbetegségek kockázatát:

Ha citromot adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az iszkémiás stroke kockázatát, amelyet az agy vérellátását akadályozó vérrög képződése okoz.

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint azoknál a nőknél, akik 14 év alatt a legtöbb citrusfélét fogyasztották, alacsonyabb volt az iszkémiás stroke kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.

Ez a C-vitamin-tartalomnak (egy citrom 31 mg C-vitamint tartalmaz, amely a napi érték 51 százaléka) és a flavonoidoknak (antioxidánsoknak) tulajdonítható, amelyek javítják az érrendszer működését és csökkentik a gyulladást.

Ezenkívül a citromban található élelmi rostok és növényi vegyületek, mint például a hesperidin és a diosmin, segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, miután négy héten keresztül rendszeresen fogyasztottunk citromot.

2. Támogatja az immunitást, és lerövidíti a megfázás időtartamát:

Tanulmányok szerint a C-vitamin csökkenti az asztma kockázatát, és pozitív hatással van az asztmás és hörgő emberekre a megfázás idején.

Egy tanulmány szerint a C-vitamin szedése csökkentheti a megfázás tüneteit, és ezáltal a megfázás időtartamát.

Emellett a vitamin a fizikai aktivitást aktívan végző emberek immunitását is erősítheti. Megfázás esetén nyomjunk egy fél citromot meleg vízbe, és adjunk hozzá mézet, hogy enyhítsük az orrfolyást.

3. Segít a vashiány okozta vérszegénység ellen:

Ha vashiányos vérszegénységet diagnosztizáltak Önnél, iktasson be citromot az étrendjébe. A citrom nemcsak tartalmaz némi vasat, hanem elősegíti a vas jobb felszívódását a növényi élelmiszerekből.

Ez különösen fontos a vegetáriánusok és vegánok számára, mivel a növényi vasforrások nem szívódnak fel olyan jól, mint az állati források.

4. Az egészséges bőr fenntartása:

A C-vitamin a bőrre gyakorolt jótékony hatásairól is ismert. Egy tanulmány szerint a C-vitamin fogyasztása segít növelni a kollagénszintet, ezáltal csökkenti a ráncokat, és összességében javítja a bőr textúráját.

Emellett a vitamin csökkentheti a napozás és a környezetszennyezés okozta károsodásokat is.

5. Segít a fogyásban:

A citromos víz népszerű ital a fogyókúrákban. Az egyik ok, amiért úgy gondolják, hogy segít a fogyásban, az az, hogy olyan növényi vegyületeket tartalmaz, mint például a polifenolok, amelyek összefüggésbe hozhatók a fogyással és a zsírégetéssel.

Ennek az előnynek a teljes megerősítéséhez azonban még több kutatásra van szükség.

Elolvasom a cikket