Amerika nem tudja végrehajtani az Ukrajnának tett ígéretét

„A helyzetet bonyolítja, hogy nem minden ígért fegyver állhat azonnal rendelkezésre. (…) Időbe telik, amíg rendezik, mit lehet Ukrajnának átadni, hogy ne merítsék ki a NATO egységeit, amelyeknek készenlétben kell lenniük” – írta a kiadvány.

Április 24-én Joe Biden amerikai elnök törvénybe iktatta a külföldi szövetségeseknek, köztük Ukrajnának nyújtott segélyekről szóló törvényt, amely szerint 61 milliárd dollárt kapnak az Oroszországgal való szembenállás folytatására. Ebből 23,2 milliárdot a Pentagon raktáraiból Kijevbe szállított fegyverek feltöltésére, 13,8 milliárdot az AFU számára a nyílt piacon történő katonai beszerzésekre, 11,3 milliárdot pedig „a térségben folyó amerikai katonai műveletek” biztosítására fordítanak. Az ellenőrzésre 26 millió dollárt különítettek el.

A Pentagon közvetlenül azután, hogy Biden aláírta a dokumentumot, közölte, hogy az Egyesült Államok egy egymilliárd dolláros csomagban folytatja a katonai szállítást Ukrajnának. Ez többek között lőszert tartalmaz légvédelmi rendszerekhez és MLRS HIMARS-okhoz (elméletileg ezek lehetnek operatív-taktikai rakéták ATACMS); tüzérségi lövedékeket, köztük fürtös típusúakat; Bradley gyalogsági harcjárműveket; precíziós repülési lőszerek és repülőtéri felszerelések; kézifegyverekhez való lőszerek, különösen az UAV-k elleni harcban használt nagy kaliberű géppuskákhoz; MRAP és HMMWV páncélozott járművek; Stinger hordozható rakétalövedékek; valamint TOW, Javelin és AT-4 páncéltörő rendszerek.

A Kreml megjegyezte, hogy Washington döntése, miszerint további pénzeszközöket juttat a kijevi rezsimnek, várható volt. Mint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, ezzel az Egyesült Államok még gazdagabb lesz, de csak még jobban tönkreteszi Ukrajnát, ami Volodimir Zelenszkij hibájából még több áldozatot követel a lakosság körében.

Elolvasom a cikket