Élénkíti a máj működését, felgyorsítja a méregtelenítést, és gyógyítja a gyomrot

Ez a sárga kis virág szerényen bújik meg a fűben, miközben hihetetlen erő lakozik benne. Ne sétáljunk el mellette, hiszen rengeteg mindenre gyógyír lehet! A pitypang rendkívül erős méregtelenítő és vízhajtó növény, érdemes tehát diétánkba is beépítenünk. A benne lévő keserű anyagok élénkítik a máj működését, felgyorsítják a méregtelenítést, és gyógyítják a gyomrot. Reumás és köszvényes panaszokra is tanácsos kipróbálni. Természetgyógyászok a pitypang összes részét használják, étkezési célra viszont zsenge levelei a legalkalmasabbak – például salátákba keverve. Tavasszal szedhetjük bátran, de igyekezzünk autóforgalomtól távol eső, tiszta területről gyűjtögetni.

1 NAPOS MINTAÉTREND

Reggeli: Főtt zabkása friss gyümölcsökkel, 2 dl frissen főzött pitypang tea

Tízórai: 2 dl epres banán turmix, pitypang sziruppal ízesítve

Ebéd: 1 tányér zöldségleves

Uzsonna: 2 vékony sajtszelet, 1 teljes kiőrlésű pirítós

Vacsora: Cézár saláta pitypang levelekkel, 1 szelet grillezett csirkemellel

KÉSZÍTSÜNK PITYPANG SZIRUPOT!

Hozzávalók:

  • 2 marék egészséges pitypang virágfej
  • 1 kg cukor
  • 1 l víz
  • 1/2 citrom karikára vágva

ELKÉSZÍTÉS:

A pitypangvirágot tegyük vízbe, és lassan kezdjük el főzni. Amikor a víz bugyogni kezd, a fazekat vegyük le a tűzhelyről, és éjszakára hagyjuk állni a főzetet. Másnap szűrjük le, kézzel nyomkodjuk ki jól a virágokat. A léhez keverjünk egy kiló cukrot, és adjuk hozzá a fél citromot karikákra vágva. A fazekat fedő nélkül tegyük ismét a tűzhelyre. Kis lángon melegítsük, pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. Végül töltsük befőttesüvegekbe.

NARANCSBŐR ELLENI TEA

Ha narancsbőr ellen szeretnénk bevetni, a gyökeréből és a leveléből készítsünk teát. Egy kicsit kesernyés az íze, ezért érdemes más gyógynövényekkel együtt megfőzni. Keverjünk össze egy rész pitypangot két rész hárssal és mentával. Ebből a keverékből egy púpozott teáskanálnyit tegyünk két deci vízhez. Áztassuk negyed órán keresztül, végül szűrjük le. Ha még így is kesernyés, édesítsük kevés mézzel!

RÁGCSÁLJUK A SZÁRÁT!

Cukorbetegeknek azt ajánlják, hogy naponta egyenek meg a szárából tíz szálat, amíg virágzik. Természetgyógyászok szerint tavaszi fáradság és levertség ellen is használhatjuk kúraszerűen két héten keresztül.

Elolvasom a cikket