Így fordítható vissza az inaktivitás

A PLOS Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a negyvenes és ötvenes éveikben járó nők számára még nem késő cselekedni, hogy visszafordítsák az inaktivitás éveit. A kutatás során a szakemberek több mint 11 ezer ausztrál nőt követtek nyomon. Megállapították, hogy a középkorú nők esetében az életkor kulcsfontosságú időszak a heti legalább 150 perces fizikai aktivitásra vonatkozó irányelvek szempontjából.

Azok a vizsgálatban részt vevők, akik tizenöt éven keresztül következetesen betartották az irányelveket, jobb fizikai egészségi értékekkel rendelkeztek, mint azok a nők, akik nem tették ezt. Azok a résztvevők is profitáltak az új rutinból, akik korábban nem mozogtak rendszeresen.

A csoport fizikai teszteredményei gyakorlatilag megegyeztek az ötvenes éveik előtt rendszeresen sportoló nők csoportjával.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a jó fizikai egészséggel összefüggő életminőség fenntartása érdekében hetvenéves kor körül az ember képes lehet bepótolni azt, ha korábban nem volt aktív, és csak az ötvenes évei közepén vált azzá” – mondta a Sydney Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport a Science Alert online tudományos portálnak.

Azok a vizsgálatban részt vevő nők azonban, akik csak a hatvanas éveikben kezdtek el következetesen mozogni, nem tapasztalták ugyanazokat az előnyöket, mint azok, akik már az ötvenes éveikben az életük részévé tették a testmozgást.

Ez azért lehet, mert a fizikai aktivitás „nem halmozódott fel” eléggé ahhoz, hogy az egészségügyi előnyök hetvenéves kor körül már nyilvánvalóvá váljanak.

Elolvasom a cikket