Innen tudhatjuk, hogy nem allergia okozza az orrfolyást

Az arcüreg- vagy orrmelléküreg-gyulladás egy tartós, gyulladásos állapot, amely az orrmelléküregek több mint három hónapon át tartó duzzanatát okozza.

Az allergiára szedett gyógyszerek azonban az orrmelléküregek gyulladásán nem segítenek. Ha nem kezelik, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás kellemetlenné teheti a légzést, befolyásolhatja az alvás minőségét, és rossz hatással lehet a produktivitásra is. Ha az allergiaellenes készítmények nem használnak, és sokáig fennállnak a tünetek, akkor gyanítható, hogy más ok van a háttérben.

„Akik antihisztaminokat, intranazális szteroidokat szednek, vagy orrspray-t használnak, és nem javul az állapotuk, azoknak valószínűleg krónikus arcüreggyulladásuk van, amely más kezelést igényel” – mondta a Chicagói Orvostudományi Egyetem rinológiai és allergológiai igazgatója.

A kezelési módszerek személyenként eltérőek lehetnek a tünetekhez igazodva, gyakran segítenek az antibiotikumok vagy szteroidok, valamint orr- és orrmelléküreg-spray-k is. Első lépésként az intranazális szteroidokat szoktak javasolni. Az orrban kialakult gyulladást csökkentő szteroidok segíthetnek az allergiában és a krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedőknek is. Hasznos lehet a sós vizes orröblítés is, amely kitisztítja az orrjáratokat. A tünetekkel azonban érdemes fül-orr-gégészhez fordulni.

Elolvasom a cikket