Kiderült, hogyan lehet tíz évvel növelni a várható élettartamot

Ha azonban tovább megyünk, és tudatosabb étrendet követünk, például a mediterrán diétát követjük, az tíz-tizenegy plusz életévvel ajándékozhat meg – mondta az orvos.

„Kezdjünk el több gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat enni a negyvenes éveinkben, és tovább fogunk élni” – ajánlja Federica Amati.

A táplálkozási szakértő leírta, hogy ez a módszer nemcsak a középkorúak, hanem az idősek számára is hatékony. Megjegyezte, hogy ha hetvenévesen megszabadulunk a rossz étkezési szokásoktól, és normalizáljuk az étrendünket, az hat-hét évvel növeli a várható élettartamunkat. „Természetesen ez csak modellezés, de a számok alapján láthatjuk, hogy az étrend milyen hatással van ránk” – magyarázta Amati.

A szakember hozzátette, hogy felnőttkorban nem lehet úgy étkezni, mint fiatalon, mivel a szervezet kevésbé hatékonyan működik. Pontosította, hogy a korral nő az inzulinrezisztencia, amely miatt a sejtek rosszabbul veszik fel a hasznos anyagokat. Emiatt negyven után körültekintően kell megválasztani az étrendet. „Minden étkezésnek tartalmaznia kell fehérjét. Ez lehet bab, lencse, zsíros hal, tojás és más termékek. A fő szabály az, hogy az ételeknek táplálónak kell lenniük a szervezet számára” – zárta Amati.

Elolvasom a cikket