Könnyedén segíthetünk a vashiányon

Vashiány esetén szervezetünk azonnal jelez olyan tünetekkel, mint a kimerültség, a fáradtság, a gyengeség, a szédülés, a fejfájás, az étvágytalanság, a memória- és koncentrációzavar, a gyermekeknél lassabb fizikai és mentális fejlődés jelentkezhet. De tapasztalhatunk a testhőmérséklet szabályozásával kapcsolatos problémákat, sápadtságot, szabálytalan szívverést, légszomjat, nyelési zavarokat, csökkent nemi vágyat, fokozott hajhullást, száraz bőrt, törékeny körmöt is.

A vas szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Fontos, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű legyen belőle, mert hiánya esetén vérszegénység alakulhat ki. A vas a vörösvérsejtek képződéséhez alapvető fontosságú alkotóelem.

A vas esszenciális elem, azaz a szervezet képes tárolni, de előállítani nem, ezért a táplálékból kell beszerezni a szükséges mennyiséget, különben vashiány alakul ki.

A vashiányt a legtöbb esetben az egyoldalú táplálkozási szokások okozzák. A húsmentes diéták fokozhatják a kockázatát, ezért ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítani az egyéb magas vastartalmú ételek fogyasztására, illetve a felszívódást segítő C-vitamin és folsav elegendő mennyiségére.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekben nagy mennyiségben található vas. Érdemes rendszeresen fogyasztani ezeket.

Hús és belsőség

Pulyka, csirke, marhahús, sovány sertéshús, bárány, illetve a máj, különösen a kacsamáj, amelyek a húsféléknél is magasabb vastartalommal rendelkeznek.

Halak és a tenger gyümölcsei

Különösen a garnélarák, tonhal, szardínia, osztriga, kagyló, valamint a fekete és vörös kaviár jó vaspótló.

Tojás

Vashiány esetén érdemes a tojássárgáját a fehérje nélkül fogyasztani, mert a fehérjében a vas felszívódását gátló anyagok vannak.

Gabona- és kenyérfélék

Különösen hasznos a zabpehely, a hajdina, a hántolt árpa, a rozs, a búzakorpa (minden száz grammja 16 milligramm vasat tartalmaz, amely egy felnőtt számára elegendő napi mennyiség).

Hüvelyesek, zöldségek, zöldek

Borsó, bab, spenót, lencse, karfiol, brokkoli, sütőtök, répa, spárga, kukorica, édesburgonya, újkrumpli, vargánya

Bogyók és gyümölcsök

A fekete áfonya, a szeder, a ribizli, a szilva és az alma segíthet a vaspótlásban.

Magok és diófélék

Mogyoró, szezámmag, tökmag, lenmag és diófélék közül választhatunk

Szárított gyümölcsök

Füge, aszalt szilva, mazsola, szárított sárgabarack

Álgabonák

A gluténmentes quinoa, amaránt, köles.

A vas felszívódását több tényező nagyban befolyásolja. Fontos a C-vitamin és a folsav mennyisége; az állati eredetű vasforrások jobban hasznosulnak, mint a növényi eredetűek. Érdemes kerülni a felszívódást gátló élelmiszereket, mint példáula csersavak (teák), fitátok (gabonafélék), oxalátok (sóska, spenót).

Elolvasom a cikket