Megdöbbentő, ez a sport a legkockázatosabb a nőknek

A tévhitekkel ellentétben sem az öltözködés, sem a kor, sem a helyszín nem számít: a munkahelyeken éppúgy előfordulnak ilyen esetek, mint késő este az utcán – olvasható az elle.hu oldalán.

Természetesen vannak olyan szituációk, amelyeket érdemes elkerülni, ám a sporttevékenységek eddig nem tartoztak a veszélyes programok közé. Csakhogy sok nő éppen ilyenkor tapasztalja a legtöbb zaklatást.

A zaklatás a legváratlanabb pillanatban is bekövetkezhet

A brit Independent lap számolt be arról, hogy a Runner’s World magazin felmérése szerint a női futók 60 százaléka tapasztalt már valamilyen zaklatást, főként az autókban ülő férfiak részéről.

A legtöbb esetben szexuális tartalmú megjegyzések és füttyögések hangzanak el, ám a nők egy része a tettlegességtől is tart ezekben a helyzetekben.

A 44 éves Claire, aki több mint 20 éve fut rendszeresen parkokban és szabadtéri pályákon, így számolt be a tapasztalatairól: Néha egyáltalán nem érdekelnek, de időnként nagyon elkeserítő a helyzet. Sokszor azt sem tudod, hogy csak gúnyolódnak, vagy esetleg haragszanak-e rád, amiért úton vagy, és ez félelemkeltő.

Mint mondja, ő maga gyakran elgondolkozott már azon, mit tenne, ha megtámadnák. Mivel futás közben ő is gyakran érzi magát veszélyben, a telefonján beállította, hogy a férje folyamatosan nyomon követhesse az útvonalát.

Azzal is tisztában van, hogy az edzőruhája nőies színei, és az, hogy lófarokba köti a haját, még inkább felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy egy női futó közelít, míg például a férje úgy indulhat el sportolni otthonról, ahogyan csak szeretne.

Bár világszerte több törvénymódosítást is életbe léptettek, egyelőre rengeteg nő érzi magát veszélyben, és egyre többen mondanak le a szabadtéri futás előnyeiről a zaklatás miatt kialakuló félelemből fakadóan.

Elolvasom a cikket