Orbán Viktor: Napról napra kerülünk távolabb a békétől

– Európa a tűzzel játszik, mivel a béke és a háború határán ellensúlyozunk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban.

A miniszterelnök felidézte, hogy 1999-ben, amikor beléptünk a NATO-ba, a szervezet Szerbia megtámadása mellett döntött és volt amerikai törekvés arra, hogy mit kell hazánknak tennie, amit a kormányfő elutasított, így nem jött létre akkor egy szerb-magyar háború.

Magyarországot kétszer kényszerítették bele egy olyan háborúba, ami tragikus következménnyel járt. Orbán Viktor szerint nem fogják hagyni, hogy belekényszerítsenek minket egy újabb háborúba.

A háborúban nemcsak veszteség, hanem nyereség is keletkezik – mondta Orbán. Az Ukrajnának nyújtott támogatással az Egyesült Államok jól jár, és ezt maga az elnök és a külügyminiszter mondta.

Mindig vannak, akik jól járnak a háborúval

A kormányfő szerint kevesen vannak, de erősek a háborús irányzat mögötti erők. Az emberek többsége a béke oldalán van – tette hozzá. Az európai vezetők a háború felé menetelnek, míg az emberek ezt nem akarják.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a földrajzi elhelyezkedés miatt mindenképpen másképpen gondolkozik a háborúról. A miniszterelnök szerint az oroszokkal kell biztonsági garanciánkat kötni. A franciák, vagy ha az amerikaiak itt akarnak háborúzni, később haza mennek, de mi nem tehetjük meg. Nekünk ez a hazánk.

Bennünket gyötör meg a legjobban a háború – tette hozzá. Háborús felárat kell fizetni a boltokban, ha béke lenne, akkor jelentősen csökkennének az árak.

Magyarországnak 2024-ben az a terve, hogy idén növekedés legyen, és ez sikerülni fog. Ha most béke lenne, akkor a hazai gazdaság növekedése a kétszerese lenne a mostaninak.

Háborúpárti fordulatot akar a Nyugat Magyarországon

A miniszterelnök szerint bátorság mindenképpen kell, hogy kimaradjunk a háborúból.

Nemzeti egység kell a béke mellett, a magyarok 80-90 százaléka a béke mellett van.

A kormányfő szerint a baloldal háborúpárti, de ennek oka, hogy külföldről fizetik őket, és nyugaton háborúpárti kormányok vannak. Éppen ezért kormányváltást akarnak Magyarországon, hogy háborúpárti kormány legyen – tette hozzá.

Történelmi keresztúton áll Európa

A választások tétje, hogy melyik politikai erőnek mennyi képviselője lesz – mondta Orbán Viktor. Most az a kérdés, hogy mennyi voksot kapnak a háborúpárti, vagy éppen békepárti erők.

Van esély ma arra, hogy a háborúellenes képviselők többségben legyenek. Ha jól csinálják a békepárti erők a saját országukban, akkor lehet esélyük a sikerre – tette hozzá. Egy történelmi keresztúton áll Európa.

Egy éve még nagyobb arányban támogatták az európai emberek a háborút.

Orbán Viktor Uniós csatlakozásunk 20 évéről azt mondta: nem ebbe az unióba léptünk be. Akkor még nem volt szó migránsok millióinak a beengedéséről.

Akkor azért csatlakoztunk, mert jólétben és békében reménykedtünk. Nem erről volt szó – tette hozzá.

A benzinárról azt mondta a kormányfő, hogy a kereskedőkkel szemben jogos elvárás, hogy tartsák a régiós árakat. Arra kérte Nagy Márton minisztert, hogy próbáljon egyeztetni. Mi regionális árat kértünk a kereskedőktől, de abban benne voltak a lengyel, a cseh és a bolgár árak is, és ez nem volt helyes. Most a szomszédos országok áraihoz igazítjuk a hazai árakat – tette hozzá.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket