UNHCR: továbbvándorlásra kényszerítenek több ezer menekültet a kelet-afrikai árvizek

MH/ MTI
2024. május 3. péntek. 20:22

Az általában több hónapon át tartó El Nino heves esőzéseket okoz a világ egyes részein, másutt pedig szárazságot – Kelet-Afrikára a szakértők szerint pusztító hatást gyakorol.

„Ezen hatások némelyike visszafordíthatatlan és valószínűleg tovább súlyosbodik, és ennek a belső menekültek fizetik meg az árát” – tette hozzá sajtótájékoztatóján az UNHRC szóvivője, Olga Sarrado Mur.

Az UNHCR adatai szerint a Kenya keleti részében található Dadaab táborból – ahol mintegy húszezren tartózkodnak, többégükben a szárazság és az országukban dúló konfliktus elől elmenekült szomáliaiak – a lakók kénytelenek ismét útra kelni az emelkedő vízszintek miatt.

Burundiban mintegy 32 ezer menekült él az árvíz sújtotta területeken, sokan közülük szintén az aszály és a konfliktus elől menekült szomáliaiak. A helyzet különösen válságos a fővárosban, Bujumburában, ahol rendkívül megemelkedtek az árak is, miután az élelmiszert és más javakat csak csónakon tudják szállítani.

Az ENSZ számításai szerint Szomáliában több mint 46 ezer belső menekült kényszerül továbbvándorolni, míg Tanzániában több mint 200 ezer menekült – akik többségében a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Burundiból érkeztek – szenved az esőzések és az árvizek következményeitől.

Az UNHCR szorosan együttműködik a helyi hatóságokkal és partnereivel, létfontosságú segítséget és védelmet nyújtva a menekülteknek a leginkább érintett térségekben.

Az ENSZ-szervezet tavaly áprilisban indította el az első, a szélsőséges időjárási jelenségek és éghajlatváltozás sújtotta menekültek és belső menekültek, valamint az őket befogadó közösségek megsegítésére szánt pénzalapját (CRF). A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy az alap még mindig nem ér el minden, éghajlatváltozás sújtotta menekülthöz, illetve az őket befogadó közösségekhez, egy részüknek emiatt is a tovább kell indulniuk.

Elolvasom a cikket