A kísérletet laboratóriumi egereken végezték, amelyeket két csoportra osztottak. A kísérlet megkezdése előtt az egerek első csoportja D-vitaminnal dúsított étrendet kapott.
A második csoport egerei (kontroll) standard étrendet kaptak. A diétás beavatkozás után minden állatba rákos sejteket ültettek át a tumor növekedésének előidézése érdekében, és immunterápiát adtak.
Kiderült, hogy a D-vitamint fogyasztó egerek fokozott immunreaktivitást mutattak a transzplantált rákos sejtekkel szemben, és hatékonyabban reagáltak az immunterápiára.
A tudósok megállapították, hogy a jobb immunválasz a Bacteroides fragilis baktérium megnövekedett mennyiségével függött össze, amely képes modulálni az immunválaszt és gátolni a rákos sejtek fejlődését.
A kutatók azt is megjegyezték, hogy az emberi szervezet a D-vitamint olyan élelmiszerekből szintetizálja, mint az olajos halak, a tojássárgája, a vaj és a tej, és felvetették, hogy az étrend kiigazítása hatékony rákmegelőző lehet.