Ezek az élelmiszerek növelik az Alzheimer-kór kockázatát

A kísérlet során a tudósok megfigyeltek egy csoport laboratóriumi egeret, amelyeknél felnőttkorban Alzheimer-kór alakult ki.

A kísérlet előtt hat hónappal ezek az egerek olyan étrendet követtek, amely magas telített zsírokat tartalmazott, amelyek a marhahúsban, sertéshúsban, sertészsírban, zsírban, tejben, vajban, pálmaolajban, kókuszolajban és a kereskedelmi pékárukban találhatók. A kontrollcsoport egészséges rágcsálókból állt.

A tudósok a genetikai szabályozás szempontjából fontos 15 mikroRNS kifejeződésének elemzésére összpontosítottak a plazma- és agyszövetekben, valamint az inzulinnal kapcsolatos mikroRNS-változások kognitív funkciókra gyakorolt hatásának vizsgálatára.

Az eredmények azt mutatták, hogy a telített zsírok arányának növelése az étrendben az egerek glükóz- és inzulinválaszának csökkenéséhez vezetett, amely az elhízott vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberekre jellemző.

Azonosították továbbá a különböző mikroRNS-ek változásait mind a vérben, mind az agyban, amelyek az agy egészségét károsító folyamatokkal, többek között a neurodegenerációval és a kognitív hanyatlással, a béta-amiloid plakkok felhalmozódásával és a tau fehérje túltermelésével, valamint a gyulladással hozhatók összefüggésbe.

A kutatók szerint a túlzott telített zsírbevitel hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához az emberekben, hangsúlyozva a kiegyensúlyozott étrend fontosságát a neurodegeneratív betegségek megelőzésében.

Elolvasom a cikket