Gyógyír az allergiásoknak

A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… A legtöbben örülünk a jó időnek, hiszen lehet menni kirándulni, túrázni, strandolni, ám sokan nem szeretik a szabadban tölteni az idejüket, mert a fenti tünetek csak még fokozottabban jelentkeznek. Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, amely enyhíti a szervezet által adott, túlzott reakciókat – írta meg a Dietaesfitnesz.hu.

TISZTÍTÓKÚRA CSALÁNNAL

Ahhoz, hogy a szervezet ideális módon működjön, nem árt búcsút inteni a lerakódott káros anyagoknak. A tisztítókúrát végezheti például csalánnal, amely az egyik legkiválóbb gyógynövény: sok vasat és C-vitamint tartalmaz. Napi egy csészével kell inni a teájából éhgyomorra, maximum hat hétig.

GYULLADÁSGÁTLÓ PAPSAJT

A szénanátha ellen az egyik legjobb megoldás ez a sokak által közönséges mályva néven ismert, immunerősítő növény. Termése sajtízű, innen kapta a nevét is. Szárított leveleiből főzzön teát, hogy csökkentse az allergia miatti köhögési ingert, de öblögetethet is vele.

CSODÁS HÁRMAS

A leghatékonyabb allergiaellenes gyógynövénytrió a lándzsás útifű, a mezei kakukkfű és a fürtös menta. A keverékükből főzött teát akár mindennap fogyaszthatja. Ezek a gyógynövények együtt messze a legjobb természetes vírus- és baktériumölők, légúttisztítók és gyulladáscsökkentők.

ÍGY GYÓGYÍT A VÖRÖS ACSALAPU

Hallott már erről a növényről? Nem? Pedig érdemes megismerni, hiszen bizonyítottan csökkenti az allergiás tüneteket, pontosabban a náthát, az orrváladékozást és a szemkönnyezést! Ne használja, ha máj- vagy vesebetegségben szenved, ahogy a várandós vagy szoptató anyukáknak sem ajánlott.

MIT TUD A GINKGO BILOBA?

A ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő gátolja az allergén anyagok működését, így hatékonyan csillapíthatók vele az allergiás tünetek. Emellett javítja a vérkeringést, enyhíti a fáradtságot, energiát ad.

AZ ANANÁSZ EREJÉVEL

Jelentős B- és C-vitamin-forrás, de nem csak ezért szeretjük! Allergiások számára a gyümölcs bromelaintartalma hoz enyhülést. Ez az enzim ugyanis gyulladáscsökkentő hatásánál fogva képes enyhíteni az allergiás tüneteket.

KERÜLJE AZ ÉDESET!

Lényeges a megfelelő folyadékbevitel: napi két liter (vagy még több) tiszta, ízesítésmentes vizet fogyasszon; egy részét kiválthatja zöld teával is. A megfelelő hidratáció segíti a veséket abban, hogy a szervezet könnyebben megszabaduljon az allergia miatt termelődő hisztaminmennyiségtől. Ezenkívül mellőzze vagy legalább csökkentse az édességek, az édes italok fogyasztását, hogy a máj is ideális fokozatra kapcsolhasson. Ami jót tesz: petrezselyem, fejes saláta, jégsaláta, újhagyma, metélőhagyma.

Elolvasom a cikket