Logisztikai rémálom az ukrán front

LMA
2024. május 4. szombat. 18:02

Nem múlik el hét anélkül, hogy valamelyik nyugati ország ne jelentené be, ezt vagy azt ad Kijevnek. Az, hogy a dolgokat úgymond (és nem kis álságossággal) „ingyen” vagy pénzért viszi, egyre megy, ugyanis ha az adott eszköz meghibásodik vagy sérül, akkor azt javítani kell(ene).

Egy szimpla bicikli is rengeteg dirib-darabból áll, egy családi gépkocsi pláne – egy tank pedig elszörnyesztő mennyiségű alkatrészt kíván meg. Külön gond, hogy a legsérülékenyebb elemeket, mint például az optikai periszkópot, taktikai rádiót, kopott löveget, eltikkadt kuplungtárcsát, horribile dictu egész motort nem lehet a sarki kereskedésben kapni. (És szakember sem nagyon akad általában a közelben.)

Tehát ha sikerül is hátravinni/vonszolni az adott tankot, akkor az csak egy újabb púp lesz a hadsereg hátán.

Amely rögvest érthetővé válik, ha tudjuk, az ukránoknak nem csak páncélozott eszközökből akad több tucatféle – hanem ágyúkból, drónokból, kézifegyverekből, rádiókból, és e sort még roppant hosszan lehetne folytatni. És ha ezen arzenálból bármi „elhagyja magát”, akkor indulhat az alkatrészvadászat. Ami ugye vagy van, vagy nincs, ki tudja, mikor és mennyiért szállítják – illetve az sem világos, hogy annak az ára beleesik-e az épp aktuális segélybe, vagy már külön fizetendő…

És mindezen túl azt sem tanácsos elfelejteni, hogy bármiféle fegyver/felszerelés csak akkor ér valamit, ha azt az adott katona használni is képes. Mivel Kijev erői a harcok kirobbanása előtt nem nagyon találkoztak a nyugati technikával, azt valójában nulláról, és jellemzően küzdelem közben kellett megtanulniuk. Az első katonageneráció nagy része mára elveszett, tehát nyugodt szívvel kijelenthető, hogy aki most ül be egy Leopárdba vagy amerikai Abrams-ba, az nem fog úgy teljesíteni, mint aki annak kezelését fél évig nyugodt körülmények között tanulta.

És ehhez képest már csak apróságnak tűnik, hogy az ukránoknak nem csupán e két lánctalpasuk van, hanem még seregnyi fajta – amit a személyzetnek összességében kellene eredményesen alkalmaznia a fronton. És ugye ott vannak még a tarka-barka eredetű (és minőségű) ágyúk, drónok, kerekes járművek, harci robotok, mentesítő eszközök, műszaki járművek, kézifegyverek, páncéltörő rakéták…

Nem kis részt e két ok, azaz a logisztika nehézkessége és az időhiány nyomán keletkező riasztó tapasztalatlanság magyarázza, hogy Moszkvában bőven van mit mutogatnia az oroszoknak.

Elolvasom a cikket