Politico: Ukrajna felderítő drónokat kér az USA-tól a nyári hadműveletekhez

„Ukrajna növekvő érdeklődése az MQ-9 Reaper felderítő drónnak az Egyesült Államoktól való megkapása iránt az elmúlt hónapokban a kívánságlista élére emelte” – írja a kiadvány.

Állítólag Ukrajna nyári hadműveleteket tervez, és új módszereket keres a célpontok azonosítására.

Korábban Kijev a drónokat csapásmérő és felderítő feladatokra igyekezett használni, de az utóbbi időben Ukrajna kifejezetten felderítésre szánt drónok iránt érdeklődik – írja a kiadvány jól értesült forrásokra hivatkozva.

„Három ipari képviselő és egy, az ukrán kéréseket ismerő személy szerint a drónok iránti vágy nem újdonság Ukrajnában, de a kérés Kijev számára magasabb prioritássá vált, mivel minden előnyre törekszik a harctéren” – áll a jelentésben.

Az amerikai szenátus korábban elfogadta a Washington szövetségesei, köztük Ukrajna, Izrael és a tajvani adminisztráció számára nyújtott külföldi segélyekről szóló törvényt. Így az amerikai kongresszus mindkét kamarája jóváhagyta a törvényjavaslatot.

Joe Biden amerikai elnök április 24-én írta alá a külföldi szövetségeseknek, köztük Ukrajnának nyújtott segélyekről szóló törvényt, ezzel elhárult az utolsó jogi akadály az oda irányuló amerikai fegyverszállítások újraindítása elől. Konkrétan közel 61 milliárd dollárt fordítanak Ukrajna megsegítésére, ebből 23,2 milliárd dollárt a Pentagon raktáraiból átadott fegyverek feltöltésére, 13,8 milliárd dollárt nyíltpiaci katonai beszerzésekre Ukrajna számára, 11,3 milliárd dollárt pedig „a térségben folyó amerikai katonai műveletek” támogatására.

Elolvasom a cikket