Rettegett betegség, amely sokakat érint

Azoknál alakulhat ki, akiknél a belső fül érzékeny a szokatlan mozgásokra – mint amilyen a hirtelen megállás és elindulás, a ringatózás, forgás, stb. Az erre érzékeny személyek számára gondot okoz az autóban, buszon, hajón, repülőn való utazás, vidámparki forgóra ülés, de egy kézikamerás filmfelvétel megnézése is. Mozgó járművön, különösen a kanyargós útszakaszokon, vagy például a menetiránynak háttal ülve azonnal szédülni kezdenek.

Az egyensúlyrendszer központjába befutnak az információk a látórendszerből, a belső fülből és a nyakcsigolyák izomzatában elhelyezkedő érzékelősejtekből. Ha ezekből környezeti hatásra eltérő információ érkezik az agyba, problémássá válhat a látótér beállítása vagy a térérzékelés. Ez történik az utazási betegség során, amelynek hatására természetes, fiziológiásinger-szédülés jelentkezik járművön való utazás közben.

Az utazási betegség sokakat érint, az emberek mintegy harmada hajlamos rá. Viszonylag ritkán fordul elő a két évnél fiatalabb gyermekek körében, viszont a 2–12 év közötti gyermekek gyakran érintettek. Felnőttek között a nők érzékenyebbek, különösen a menstruáció, illetve a várandósság időszakában.

Az utazási betegség főbb tünetei

Az utazási betegség legfőbb tünete a szédülés, amely néhány percig vagy akár órákig is eltarthat (a kiváltó tevékenység időtartamától függően), amely annak befejeztével, néhány perc elteltével megszűnik. A rosszullétet bizonytalan helyzetérzékelés, erőtlenség, kábultság, álmosság, ásítozás, émelygés, hányinger, hányás, fejfájás, sápadtság kísérheti.

Mikor forduljon orvoshoz?

Fokozott hajlam esetén hosszabb utazás előtt célszerű felkeresni a háziorvost, aki szükség szerint gyógyszert ír fel az utazási betegség kialakulásának megelőzésére, illetve a panaszok enyhítésére.

Hívja a 112-t és kérjen mentőt, vagy keresse fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályt, amennyiben:

· hirtelen, inger nélkül jelentkező, forgó jellegű szédülése lép fel, valamint

· szemtekerezgés (a szemgolyók ritmikus, gyors, akaratlan mozgása) tapasztalható, és

· hányinger vagy hányás jelentkezik,

· vagy a járás problémássá válik!

Az utazási betegséget kiváltó okok

Az utazási betegséggel járó szédülés több szervrendszer, többek között a belső fülből kiinduló egyensúlyrendszer működészavarának következtében lép fel, amelyet az érintett személy, illetve a látókörében lévő tárgyak mozgása idéz elő.

Az utazási betegség lehetséges szövődményei

Az utazási betegség jóindulatú, helyzeti szédüléses betegség. Ismert szövődménye nincs, és a kiváltó körülmények megszűnését követően elmúlik.

Az utazási betegség diagnosztizálása

A tüneteket érzékelő beteg kivizsgálása fül-orr-gégészeti és/vagy neurológiai járóbeteg (ambuláns) szakrendelés keretei között történik. Ennek során a szakorvos kérdéseket tesz fel a szédülés jellegéről, és különböző tesztekkel, illetve műszeres vizsgálatokkal deríti fel a panaszok hátterét. A diagnózis felállítását ún. otoneurológiai vizsgálat segíti.

A kivizsgálás során az utazási betegség elkülöníthető bizonyos szervi betegségektől (pl. Menière-betegség, az agyi vérkeringés zavarai, belsőfül-gyulladás stb.). Amennyiben a tünetek szédülési inger nélkül jelentkeznek, a kivizsgálás a fej képalkotó vizsgálatával (koponya kontrasztanyag nélküli CT-felvétele) és laboratóriumi vizsgálattal egészül ki az egyéb, koponyán belüli kórképek kizárására.

Az utazási betegség kezelése

Az utazási betegség kezelése hányingercsökkentő vagy egyéb gyógyszer alkalmazásával történik. Ha a tünetek utazás során jelentkeznek, az orvos által felírt gyógyszert az utazás előtt szükséges bevenni. A hozzászokás veszélye miatt kerülni kell a gyógyszer rendszeres, indok nélküli szedését. Hosszabb út során a szervezet két-három nap alatt hozzászokik a számára szokatlan mozgáshoz, ezért a gyógyszer szedését fokozatosan abba lehet hagyni. A hányásra hajlamos tengeribetegek számára a kúp kiszerelésű gyógyszer alkalmazása ajánlott. Az utazási betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek álmosságot okozhatnak, amely befolyásolhatja a járművezetési képességet. Az orvos által ajánlott gyógyszer szedése mellett kerülendő az alkoholfogyasztás. Fontos tudni, hogy e gyógyszerek álmosságot okozó hatását fokozzák a központi idegrendszerre ható gyógyszerek.

Teendők utazási betegség esetén

Az alábbi praktikákkal csökkenthetők a betegség tünetei:

· járművön javasolt a menetiránnyal szemben elhelyezkedni, lehetőleg a vezető melletti ülésen, hajón a fedélzeten, repülőgépen a jármű középső részén;

· a tekintetet célszerű egy fix, távoli pontra irányítani (látási kontroll megtartása);

· kerülendő a fej mozgatása;

· minél több friss levegő (például: utazásnál letekert ablak mellett tartózkodni);

· hosszú út esetén tanácsos időnként megszakítani az utazást, kiszállni a járműből, levegőzni, vizet inni és tenni néhány lépést;

· utazás közben nem tanácsos előrehajtani a fejet;

· nem javasolt mozgó járművön olvasni, valamint filmet, telefont, tabletet, más mozgó járművet, mozgó tárgyakat nézegetni;

· utazás előtt és közben kerülendők a gyomrot terhelő ételek, illetve az alkohol fogyasztása.

Az utazási betegség megelőzése

Az utazási betegség megelőzésében a szédülés mérséklését szolgáló speciális gyakorlatok, az ún. vesztibuláris tréning végzése segíthet. Ennek célja az egyensúlyrendszer „hozzászoktatása” a szédülést kiváltó helyzetekhez, annak érdekében, hogy ne reagáljon azokra kórosan a későbbi utazások során.

Az utazási betegség különböző életszakaszokban

Az utazási betegség igen gyakori a 2–12 év közötti gyermekek körében. Célszerű lekötni a betegségre hajlamos gyermekek figyelmét utazás közben beszélgetéssel vagy közös énekléssel. A betegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek közül egyes szerek szedése ellenjavallt gyermekek számára, ezért különösen fontos, hogy a gyógyszerelést illetően a szülők előzetesen konzultáljanak a házi gyermekorvossal.

A várandós anyák fokozottan érzékenyek lehetnek a betegségre, ezért hosszabb utazás előtt érdemes kikérni a háziorvos vagy nőgyógyász tanácsát a kezelés lehetőségeire vonatkozóan. Ez különösen azért fontos, mert a tengeribetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek közül egyes szerek szedése ellenjavallt a várandósság alatt.

Elolvasom a cikket