Ukrajna még az idén orosz vagyonból származó bevételeket kaphat

„Nagyon remélem, hogy még ebben az évben át tudjuk adni Ukrajnának a megtermelt kamatokat (a befagyasztott orosz vagyonból), vagyis nem magát az összeget (a vagyont), hanem azt, amit ez a pénz hoz. Ez körülbelül 3 milliárd (euró), ez a jelenlegi becslés. Erre vonatkozóan már vannak javaslatok, és az EU-tagállamok tárgyalnak róla” – mondta arra a kérdésre, hogy az ezekből az alapokból származó bevételeket mikor lehetne Kijev szükségleteire fordítani.
Maternova megjegyezte, hogy az EU nyilvántartást vezet a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekről.

„Remélem, hogy az év végéig ezeket a megtermelt kamatokat átutalják Ukrajnának” – pontosított az uniós nagykövet.

Elmondása szerint az EU már 100 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek, és további több mint 30 milliárd eurót különített el az ukrán fegyveres erők támogatására.

Az EU, az USA, Japán és Kanada az ukrajnai különleges művelet megkezdése után befagyasztotta Oroszország mintegy 300 milliárd dollár értékű vagyonát. Ebből mintegy 5-6 milliárd dollár az Egyesült Államokban van, a legtöbb pedig Európában, többek között a belgiumi Euroclear nemzetközi platformon (mintegy 204 milliárd dollár).

Az Európai Bizottság (EB) korábban jóváhagyta azt a javaslatot, hogy a zárolt orosz pénzekből származó bevételeket Kijev megsegítésére fordítsák. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint ez a kezdeményezés azt irányozza elő, hogy az orosz bevételek 90 százalékát Ukrajna számára történő lövedékvásárlásra, 10 százalékát pedig az uniós költségvetésbe utalják át az ukrán hadiipari komplexum további támogatására. Az első levonásokra júliusban kerülhet sor.

Télen az Európai Bizottság elfogadott egy irányelvet, amelyben azzal próbálta indokolni a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek kisajátítását, hogy állítólag nem Oroszországhoz tartoznak. A bankszektor szakértői rámutatnak, hogy ez a tézis nemcsak jogilag semmis a tulajdonjog szempontjából, hanem teljesen tarthatatlan is. Nagyjából megfelel annak a kijelentésnek, hogy a bankbetétből származó jövedelem nem a betét tulajdonosát illeti.

Elolvasom a cikket