Vírusok túlélését segíti a légköri szén-dioxid-szint

Egy új kutatás szerint nagyobb arányban maradnak életképesek, fertőzőképesek a levegőben terjedő vírusok, így a SARS-CoV-2, ha a levegőnek magasabb a szén-dioxid-szintje, számolt be a Bristoli Egyetem alapján az ng.24.hu.

„Tudjuk, hogy a SARS-CoV-2, mint számos más vírus is, a levegőben terjednek, amelyet belélegzünk. A kutatási eredményeink áttörést jelentenek abban, hogy megértsük, pontosan mi is történik ekkor, és legfőképp, hogy mit tehetünk ellene” – magyarázta Dr. Allen Haddrell, a kutatás vezetője.

„Kimutattuk, hogy egy ablaknyitásnak sokkal nagyobb hatása lehet, mint gondoltuk, különösen a zsúfolt, rosszul szellőző helyeken, mégpedig amiatt, hogy a friss levegőben kevesebb a szén-dioxid, és emiatt a vírus sokkal hamarabb elveszíti aktivitását.” A kutató hozzátette, ez még egy okkal nyomatékosítja a klímaváltozás elleni küzdelemben kitűzött zéró kibocsátási céljainkat.

A vizsgálatok során laborban imitálták a kilégzett levegőt, az abban lévő, a vírusokat tartalmazó aeroszolszemcsékkel együtt, és egyenes arányú összefüggést tártak fel a levegő szén-dioxid-tartalma és a vírus fertőzőképessége közt. Ez azt jelenti, minél magasabb volt a szén-dioxid szintje, annál tovább maradt életképes a vírus.

A szabad levegőn kb. 400 ppm (milliomodrész) a levegő szén-dioxid szintje. Ha ezt csupán 800-ra növelték, amely egy jól szellőztetett szobának felel meg, már akkor nőtt a levegőben lévő vírus stabilitása. Ha azonban egy zsúfolt, áporodott levegőjű teremnek megfelelő 3000 ppm volt a koncentráció, a tiszta levegőhöz képest tízszer annyi vírus maradt fertőzőképes. Ez azt is könnyen érthetővé teszi, mi is történhetett a szuperterjesztő eseményeken.

A kutatók szerint az ok az lehet, hogy a kilégzett mikroszkopikus páracseppecskékben fennálló magas pH-érték (vagyis a cseppek lúgos közeget jelentenek) vezethet el ahhoz, hogy a vírus elveszíti fertőzőképességét. A szén-dioxid e cseppekkel kapcsolatba lépve savként viselkedik, vagyis semlegesíti a cseppek eredeti lúgosságát, ez vezet ahhoz, hogy a vírusok csak lassabban veszítik el fertőzőképességüket.

Sajnos a kibocsátásunknak „köszönhetően” a légköri szén-dioxid szintje századunk végére a 700 ppm-et is meghaladhatja, ez pedig már jelentősebben növelheti a különféle levegőben terjedő vírusok fertőzőképességét. Azonban a kutatás egyúttal arra is rámutat, hogy mennyire hatékonyan segítheti a védekezést a tiszta levegő egy esetleges jövőbeli járványhelyzet esetében.

Elolvasom a cikket