A gyomor és a máj barátja

Magyar Tibor
2024. május 6. hétfő. 5:58

Rengeteg hasznos összetevője van az articsókának. Tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal, vassal, káliummal, kalciummal és antioxidánsokkal is.

Egy közepes méretű articsóka 64 kalória, 4 gramm zsírt, 7 gramm rostos, 14,3 gramm szénhidrátot, 3,5 gramm fehérjét és 1 gramm cukrot tartalmaz.

Magas a fehérjetartalma, ráadásul a kutatások szerint azoknál, akik nagyobb arányban fogyasztanak növényi eredetű fehérjét az állati eredetű fehérjéhez képest, csökken a szívkoszorúér-betegség kockázata.

Sok rostot is tartalmaz, amely segíti az emésztést, és gondoskodik a jóllakottság érzéséről. Hosszú távon több előnnyel is jár, például csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Az articsóka tele van inulinnal, amely a rostok egyedülálló formája, amelyről köztudott, hogy segít megelőzni az olyan gyomor-bélrendszeri problémákat, mint a székrekedés, fokozza az ásványi anyagok, például a kalcium felszívódását, és erősíti az immunrendszert.

Egy tanulmány szerint az inulin prebiotikumként is működik, amely segít a szervezetnek fenntartani az egészséges bélrendszert.

Antioxidánsokban gazdag, amelynek köszönhetően erősítheti az immunrendszert. Emellett az articsóka természetes módon magas polifenol-tartalmú, amely képes helyreállítani az immunfunkciót rontó, sérült sejteket.

Az allergiások számára is nagy segítséget nyújthat, hiszen képes elnyomni a gyulladást. Az articsóka kiváló forrása a folsavnak, amelyről a kutatók megállapították, hogy potenciálisan jótékonyan hat az allergiát és asztmát okozó gyulladás csökkentésére, de a terhesség alatt is fontos.

Az articsóka alacsony kalóriatartalmának köszönhetően könnyen beilleszthető egy olyan étrendbe, amely támogatja az egészséges testsúlyszabályozást.

Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a rákos sejtek növekedésének lehetőségét. Az articsóka bizonyítottan segít számos konkrét rákos megbetegedés leküzdésében is. Tanulmányok szerint flavonoidtartalma miatt segít elpusztítani a hasnyálmirigyrákos sejteket, de a mellrák elleni küzdelemben is hatásos lehet.

Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, amely jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetők lesznek. Serkenti a máj epetermelését, segíti az epehólyag és az epeutak összehúzódását, így az articsóka-kivonat javallott krónikus epehólyag-gyulladásra, és az epehólyag rendszertelen összehúzódásának kezelésére.

Az articsóka antioxidáns-tartalma magas, kiválóan segíti a májat a méregtelenítés folyamatában.

Elolvasom a cikket