A rettenetes kínai puszpángmoly

A puszpáng vagy bukszus tömör bokor, amely leginkább bőrszerű, örökzöld leveleivel díszít, és az egész Kárpát-medencében közkedvelt – írja a Székelyhon. Mint olvasható, elsősorban szegélynövényként vagy sövénynek telepítik, hogy védjen a kíváncsi tekintetektől, de mivel metszéssel könnyen alakítható, olykor geometriai formájúra nyírják, így ékes dísze lehet a kerteknek.

A szép növénynek azonban van egy Kínából érkezett ellensége, a puszpángmoly, amely gyakorlatilag képes teljesen elpusztítani azt. Kontinensünkön először 2007-ben figyeltek fel rá, Magyarországon és Romániában pedig 2010 környékén. Mint a lap által megszólaltatott szakember kifejtette, a bokrok legnagyobb ellensége tulajdonképpen egy nagyon kicsi, jelentéktelen színű lepke, amelynek a lárvái károsítják az örökzöld dísznövényt.

A tömegesen szaporodó kártevők gyakorlatilag nullára rágják az adott puszpángot, amely fotoszintézis hiányában gyakorlatilag elpusztul. Sem a lepkének, sem a hernyójának nincs Európában természetes ellensége, így védekezni csakis kémiai úton lehet ellenük.

Elolvasom a cikket