A tenyér sokat elárul

A Dupuytren-kontraktúra főbb tünetei

A betegség első tünete, hogy a tenyérben fájdalmas vagy fájdalmatlan kis göbök jelennek meg. Ezek nem rosszindulatú elváltozások, ahogy a Dupuytren-kontraktúra sem az.

Idővel (évek alatt) ezek a göbök növekednek, a kötőszövet hegesedik, keményebbé válik. A bőr alatti kötőszövet zsugorodása a kéz ujjait hajlított állapotba húzza. A változás fájdalommal általában nem jár, viszont a használatban komoly zavart okoz. Súlyos esetben az ujjak teljesen behajlított állapota nem változtatható.

A betegség általában a kis- és gyűrűsujjat érinti, esetenként mindkét kézen (bár általában valamelyik kézen erősebben, mint a másikon).

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a kezében csomókat érzékel, vagy a kéz ízületeinek mozgásában korlátoltságot tapasztal, keresse fel háziorvosát, aki szakrendelésre utalhatja.

A Dupuytren-kontraktúra kiváltó okai

A betegség kiváltó oka nem ismert. Megfigyelések arra mutatnak, hogy lehet örökletes háttere, mivel esetenként családi halmozódást mutat. Megjelenése gyakoribb férfiaknál, 50 éves kor felett, valamint a skandináv származásúak között. Összefüggést mutattak ki továbbá a betegség előfordulása és a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a cukorbetegség és az epilepszia között.

A Dupuytren-kontraktúra lehetséges szövődményei

A betegség súlyos állapotban odáig fejlődik, hogy az érintett ujjakat egyáltalán nem lehet kinyújtani, ami már a napi tevékenységeket is akadályozza.

A Dupuytren-kontraktúra diagnosztizálása

A betegség viszonylag egyszerűen diagnosztizálható, mivel nagyon jellemzőek a tünetei. A vizsgáló orvos az érintett kéz látványa és fizikális vizsgálata alapján valószínűsítheti a Dupuytren-kontraktúrát, kezével kitapintja a tenyérben érezhető csomókat. Egyéb vizsgálatokra általában nincs szükség.

Egyszerű teszt, amikor megnézik, hogy lapos felületre téve a tenyerét sikerül-e kinyújtania az ujjakat. Ha nem, valószínű, hogy Dupuytren-kontraktúrában szenved.

A Dupuytren-kontraktúra kezelése

Amíg a tünetek nem okoznak kellemetlenséget, kezelésre nincs szükség. Mivel azonban a kézujjak behajlított állapotban való rögzülése sok tevékenységet akadályoz, általában orvoshoz fordul a beteg.

Kezdeti szakaszban, amikor még csak a feszülés érzése okoz kellemetlenséget, otthoni megoldásokkal is próbálkozhat:

· a kéz masszírozása,

· meleg borogatás,

· az ujjak tornáztatása.

Későbbi szakaszban többféle kezelés áll rendelkezésre:

· szteroidinjekció, ami csökkenti a gyulladást;

· kollagenázinjekció, ami segít az ujjak kinyújtásában és a letapadások oldásában;

· tűfasciotomia vagy tűaponeurotómia, amelyek során a letapadásokat egy tű segítségével oldják (előfordulhat, hogy a betegség kiújul, a regeneráció ideje nagyjából két hét).

· A műtéti megoldás a fasciectomia, amely során az összezsugorodott kötőszövetes lemezt eltávolítják. Ennél a legkisebb az esélye a kiújulásnak, de a regeneráció ideje több hét.

A Dupuytren-kontraktúra megelőzése

Mivel a betegség kialakulásának oka nem ismert, megelőzésének módja sem tudott.

Gyerekek, idősek, várandósok

A betegség nagyobb eséllyel érinti az 50 év felettieket.

Elolvasom a cikket