Észak-Korea ENSZ-nagykövete: Kudarcra vannak ítélve a szankcióellenőrzésre szolgáló törekvések

MH/ MTI
2024. május 5. vasárnap. 19:43

„Az ellenséges erők berendezhetnek a jövőben egy második és egy harmadik szakértői testületet is, de idővel mindegyik el fogja pusztítani saját magát” – hangsúlyozta Kim Szong angol nyelvű közleményében, amelyet a KCNA állami hírügynökség tett közzé.

Oroszország március végén megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a nemzetközileg elszigetelt ország, illetve annak atom- és ballisztikusrakéta-programja elleni szankciók ellenőrzéséért felelős szakértői testület mandátumának meghosszabbítását. Kína a voksoláson tartózkodott.

Szong úgy fogalmazott, hogy a testület feloszlatása Moszkva vétójának hatására „a történelem ítélete egy illegális, és cselszövő szervezet felett, amely el akarja törölni egy szuverén ország létjogosultságát”.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete ugyanakkor Szöulban tett látogatása során kiemelte a szankciók kikényszerítésének jelentőségét Észak-Koreával szemben, illetve a szakértői testület tevékenységének folytatását. Mint mondta, Dél-Korea, Japán és más országok közreműködésével „kreatív megoldásokat” keresnek a szankciós ellenőrzés fenntartására.

A kommunista ország nukleáris programja kapcsán 2006-ban bevezetett szankciókat legutóbb 2016-ban és 2017-ben szigorította az ENSZ BT. Oroszország és Kína, mint a világszervezet vezető testületének vétójoggal rendelkező állandó tagjai azonban 2019 óta – különösen az észak-koreai lakosság humanitárius helyzetét hangsúlyozva – a határozatlan hatályú szankciók megszüntetését követeli.

Elolvasom a cikket