A fejbőr alapján képet kaphatunk az egészségi állapotunkról

Nem kérdés, hogy mindannyian nagy jelentőséget tulajdonítunk a hajápolásnak. Rendszeresen kényeztetjük hajkoronánkat – különösen a hosszút – kezelésekkel, kondicionálókkal és olajokkal, a végeket pedig rendesen megnyírjuk, hogy mindig egészségesek maradjanak. A fejbőr viszont sokszor kimarad. Senki sem akar igazán foglalkozni vele – pedig gyakran valami fontosat próbál közölni velünk! A hajhullás és a hámló foltok mögött gyakran mélyebb ok húzódik meg.

Vitaminhiány
Persze, a hajunk szép – de nem létfontosságú. Éppen ezért a haj az egyik első dolog, amit a szervezet elenged, ha valaminek híján van. Ha tehát fejbőrünk hirtelen a szokásosnál több hajat kezd el hullatni, a tápanyaghiány lehet az oka.

Gyakori probléma: a D-vitaminhiány. A sötétebb bőrűek és a nagyon napérzékeny típusok mellett bárki, aki irodában dolgozik vagy egyébként nem sokat lát napfényt, ki van téve a hiány kialakulásának veszélyének. A B12-vitamin alul ellátottsága (a vegetáriánusok és vegánok különösen ismerik ezt a problémát) szintén hajunk elvékonyodását okozhatja. Ha rossz előérzeteink vannak, egy vérvizsgálat az orvosnál bizonyosságot adhat.

Gyakran vashiány okolható a hajhullásért. Ebben az esetben a vérvizsgálat általában nem sokat segít, elég nagy az a tartomány, ami még a normál határokon belül van. A táplálékkiegészítőkkel és a vasban gazdag étrenddel azonban mindenképpen érdemes próbálkozni.

Amikor gyorsan sokat fogyunk (akár szándékosan, akár betegség miatt), a szervezetünk a biztonság kedvéért túlélő üzemmódba kapcsol. És megszabadul mindentől, amire nincs feltétlenül szüksége. Azonban akár három hónapig is eltarthat, amíg a fejbőr hatékonyan reagál a hiányra.

Hajhullás helyett száraz, hámló fejbőrrel küzd? Mielőtt a korpásodás elleni samponért nyúlna, próbálja ki a vizet. Gyakran a fejbőrünk csak azt próbálja üzenni, hogy nem ártana több folyadék a szervezetünkbe. A sok víz fogyasztása általában magától megoldja a problémát. Ha viszketés is jelentkezik, akkor a hormonháztartás is hibás lehet: A pajzsmirigy alulműködés is gyakran a fejbőrön észlelhető először. Ha ezután megváltozik a hajszerkezet – foltokban világos lesz vagy rendkívül száraz –, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy megtudja, mit kell tenni.

Elolvasom a cikket