Az európai védelmi iparnak háborús gazdasági üzemmódba kell kapcsolnia

MH/MTI
2024. május 6. hétfő. 23:48

Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint Thierry Breton közölte, az EU és Ukrajna közötti védelmi ipari együttműködés megerősítése elengedhetetlen azért, hogy a tagországok hosszú távon is képesek legyenek katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, és jobban tudják fedezni Ukrajna védelmi és ipari szükségleteit.

„Ukrajna iránti elkötelezettségünk és közös törekvésünk, hogy mozgósítsuk az európai ipart a szükséges intézkedések teljesítése érdekében, szilárdabb, mint valaha” – fogalmazott az uniós biztos.

A brüsszeli közlemény szerint az EU-Ukrajna védelmi ipari fórum megnyitja az utat a konkrét kezdeményezések és megállapodások felé. Előmozdítja az ukrán ipar fokozatos integrációját az európai védelmi technológiai és ipari bázisba (EDTIB) – írták.

„Miközben Oroszország továbbra is brutális háborút folytat Ukrajna ellen, az EU elkötelezett amellett, hogy támogassa Ukrajnát bármiben, ami a győzelemhez szükséges rövid és hosszú távon egyaránt” – fogalmaztak.

A közlemény Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt idézte, aki azt mondta: az ukrán és az uniós védelmi ipar közötti együttműködés megerősítése döntő fontosságú, ugyanis segít Ukrajnának megvédeni magát Oroszország háborújával szemben. „Ez hosszú távon megváltoztathatja a játékszabályokat” – fogalmazott.

Kijelentette: mivel Ukrajnának nincs elégséges légvédelme és tüzérségi lőszere, növelni kell a kapacitásokat, hogy az ígért katonai segítség mihamarabb célba jusson. Az Ukrajna támogatására vonatkozó döntések végrehajtásának elhalasztása következményekkel jár most Ukrajnára, holnap Európára nézve – hívta fel a figyelmet az uniós diplomácia vezetője.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében kijelentette: „Ha fenn akarjuk tartani a békét Európában, háborús európai gazdaságra és iparra kell átállnunk, bármilyen ellentmondásosan is hangzik ez. Amit tehetünk, az az agresszív Oroszország elrettentése azáltal, hogy megmutatjuk: Európának megvannak az eszközei ahhoz, hogy megvédje magát.”

Egy közös védelmi ipari tér segítene leküzdeni a meglévő problémákat. Egyetlen ország sem képes ugyanis egyedül segíteni Ukrajnát és megvédeni Európát. Ezt csak közös erőfeszítéssel lehet – tette hozzá az ukrán külügyminiszter az uniós külügyi szolgálat beszámolója szerint.

Az EU továbbra is arra ösztönzi a tagállamokat, hogy több és gyorsabb katonai segítséget nyújtsanak Ukrajnának – tették hozzá.

Elolvasom a cikket