„Hazai kiválóságok az angyalok városában”

2024. május 14-én kezdődik Los Angelesben, USA az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, amelyen Magyarországot két végzős gimnazista, Laskai Szilveszter és Vajda Ádám képviseli, hogy a világ különböző országaiból érkező, csaknem 1800 középiskolás diákkal felvegye a versenyt az összesen majdnem kilencmillió dollárt érő díjakért. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezeti – írja Magyar Innovációs Szövetség sajtóközleményében.

Pakucs János, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia szervezőbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a két kiváló diák által kidolgozott kutatási projekt kimagasló minőséget képvisel, különböző szakterületeken alkalmazható, és jelentős mértékben hozzájárulhat a tudomány fejlődéséhez. Mindkét magyar versenyző a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjazottja volt, és az ott elért, kiváló teljesítményükkel kvalifikálták magukat az amerikai világbajnokságra.

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium hallgatója, Laskai Szilveszter Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel című pályázatával képviseli hazánkat, amely projektjével már az Európa-bajnokság különdíját is elnyerte tavaly szeptemberben. Szilveszter egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET-alapú invertert fejlesztett. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható mint általános célú frekvenciaváltó, és az energiasűrűsége hatvan százalékkal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű, kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter – mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz – adekvát válasz lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján c. projektjével méretteti meg magát, amelynek fő témája a radaralapú pózt felismerő módszerek gyakorlatban történő alkalmazása, mint például a terrorizmus elleni küzdelemben, természeti katasztrófák utáni mentési műveletek során vagy éppen az önvezető járművek megbízhatóságának és biztonságának javításánál. A fő előnye a radaros képalkotás használatának a hagyományos, kameraalapú módszerekkel szemben az, hogy a radart nem befolyásolják a látóviszonyok és az esetleges vizuális okklúziót okozó tárgyak.

Az International Science and Engineering Fair hatalmas mérföldkő a világ különböző országaiból érkező ifjú tehetségek, kutatók számára, hiszen lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák a nagyközönségnek kutatómunkájukat és kutatási eredményeiket. Laskai Szilveszter és Vajda Ádám kiemelkedő tudományos projektjeit a Magyar Innovációs Szövetség támogatja, egyben bízva abban, hogy a két ifjú magyar kutató a világbajnokságon is nemzetközi sikert érhet el.

Elolvasom a cikket