Húsz százalékkal is visszaeshet a tengeri szállítási kapacitás

MH/MTI
2024. május 6. hétfő. 20:29

A Maersk és más szállító társaságok hajói az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók vörös-tengeri támadásai miatt december óta Afrikát megkerülve közlekednek, ami tovább tart és többe is kerül.

„A kockázati zóna kibővült, a támadások már a távolabbi part menti területeket is elérik” – olvasható a Maersk ügyfelei számára hétfőn közzétett naprakész útmutatásban. A fokozott veszélyhelyzet arra kényszerítette a vállalatot, hogy hajói újfent meghosszabbított útvonalon közlekedjenek, amely további időt és költséget jelent a rakomány beszerzésétől az úti célhoz való megérkezésig – tették hozzá.

A globális kereskedelem barométerének tartott dán vállalat a múlt héten közölte, hogy várhatóan az év végéig folytatódnak a Vörös-tengeren elkövetett támadások okozta szállítási fennakadások.

„Mindent megteszünk a megbízhatóság növelése érdekében, a többi közt gyorsabb hajózással és kapacitásbővítéssel” – közölte a Maersk, hozzátéve, hogy kiegészítésként eddig több mint 125 ezer új konténert rendeltek, és a lehetőségeikhez mérten, ügyfeleik igényével összhangban bővítettek a kapacitáson.

Elolvasom a cikket