Nagy bajt is okozhat, ha megnő

A zsíros átalakulás következtében a májsejtek élettartama csökken, az esetek elenyésző részében (5%) májzsugorodás vagy májgyulladás alakulhat ki szövődményként.

Magyarországon több mint 1.1 millió alkoholbeteg van, a lakosság több mint negyede elhízott, így vélhetően több millióan élnek zsírmájjal.

A zsírmáj tünetei

A zsírmájnak nagyon gyakran nincs észlelhető tünete a páciens számára. Ugyanakkor gyakran jár étvágytalansággal és puffadással, valamint a betegek a jobb felhasban tapasztalhatnak kellemetlen, nyomó érzést, illetve fájdalmat.

Mikor forduljon orvoshoz?

A zsírmáj krónikus betegség, mely hosszú évek során alakul ki, és általában nem igényel sürgősségi ellátást. Általánosan viszont elmondható, hogy nem szűnő hasi panasz esetén orvosi segítséget kell kérni.

Ha a fent említett tünetek valamelyike fennáll, kérjen orvosi segítséget, forduljon háziorvosához!

A zsírmáj lehetséges okai

A zsírmáj kiváltó oka gyakran a túlzott mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás, de egyre gyakoribb esetben nem teljesen tisztázott kialakulásának oka. Vannak rizikótényezők, melyek hajlamosítanak zsírmáj kialakulására.

Ezek az alábbiak:

  • túlsúly és elhízás;
  • magas vércukorszint;
  • inzulinrezisztencia;
  • 2-es típusú cukorbetegség;
  • magas vérzsírszint;
  • pajzsmirigy-alulműködés;
  • policisztás ovárium szindróma;
  • alvási apnoe;
  • gyors fogyás;
  • várandósság;
  • fertőző májgyulladás (hepatitis);

Fentieken túl egyes gyógyszermellékhatások (methotrexát, tamoxifen, valproát, fogamzásgátlók, szteroidok) is hozzájárulhatnak a zsírmáj kialakulásához, ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett fontos a rendszeres orvosi kontroll és laborvizsgálat.

A zsírmáj lehetséges szövődményei

A zsírmáj, ha a kiváltó tényezők hosszú időn keresztül fennállnak, májgyulladásba, majd májzsugorodásba mehet át, amely idővel májelégtelenséghez vezethet.

A májelégtelenségnek számos életveszélyes szövődménye lehet.Nő a vérzési hajlam, visszértágulatok alakulnak ki, melyek életveszélyes vérzéshez vezethetnek, csökken a máj méregtelenítő képessége, emiatt zavartság alakulhat ki.

Májzsugorodásban megnő a májat érintő rosszindulatú daganat (hepatocelluláris carcinoma) kialakulásának valószínűsége is.

A zsírmáj diagnosztizálása

A betegvizsgálatnál az orvos fizikális vizsgálatot végez, melynek során észlelheti a fent részletezett tüneteket, illetve tapinthatja a kemény, megnagyobbodott májat.

Laborvizsgálatok is jelzik a betegségre jellemző kóros értékeket. A képalkotó vizsgálatok – UH, CT, MR – alapján májbiopszia is szükségessé válhat.

A zsírmáj kezelése

A zsírmáj a kiváltó okok megszűnésével (pl. alkoholfogyasztás mellőzésével) spontán visszafejlődhet. Éppen ezért a zsírmáj kezelésében a legfontosabb a kiváltó okok kezelése.

Kiemelt szerep jut az egészséges életmódnak (táplálkozás, testmozgás, rákmegelőzés), az alkoholfogyasztás elhagyásának. Zsírmáj esetén az E-vitamin szedése enyhíti a gyulladásos aktivitást, azonban nem gátolja meg a máj hegszövetes átalakulását.

A folyamat általában akkor visszafordítható, ha a májsejtek kevesebb mint 2/3-a érintett.

Mit tehet zsírmáj esetén?

A zsírmáj lassan kialakuló betegség, sürgősségi kezelést általában nem igényel, ám a folyamat rosszabbodásának megelőzése miatt fontos, hogy mielőbb felkeresse orvosát!

Otthonában tartózkodjon az alkoholfogyasztástól és a zsírmájat okozó tényezőktől. Étkezzen egészségesen, rostdúsan, végezzen rendszeresen testmozgást.

A zsírmáj megelőzése

A kiváltó tényezők, betegségek kezelésével, egészséges életmóddal a zsírmáj többnyire megelőzhető betegség, azonban vannak olyan örökletes, genetikai és fejlődési rendellenességek, melyek sajnos nem előzhetők meg.

Zsírmáj gyermekkorban és várandósság idején

A zsírmájat kiváltó okok között több is előfordulhat gyermekkorban, így gyermekek körében is előfordul zsírmáj, ám lényegesen ritkábban, mint felnőtteknél.

A terhesség során kialakuló zsírmáj a szülést követő négy hétben általában spontán visszafejlődik a kifejezetten jó gyógyhajlama miatt.

Elolvasom a cikket