Önkéntes pénztárak: évente több milliárd forint adó-visszatérítésről mondanak le a tagok

MH/MTI
2024. május 6. hétfő. 11:15
Frissítve: 2024. május 6. 11:24

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke a közleményben közölte, tagpénztáraikhoz 2021-ben érkezett befizetéseknél a veszni hagyott különbség még több mint hétmilliárd forint volt, 2022-ben viszont már alig haladta meg az ötmilliárdot, így javuló tudatosságról lehet beszélni.

A pénztárszövetség emlékeztetett, hogy a pünkösdi ünnep miatt az szja-bevallás határideje május 21-re, keddre tolódott. Az adózók számára a NAV az idén is elkészítette azt a bevallástervezetet, amelyet az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők az eSZJA portálon (Eszja.nav.gov.hu) tekinthetnek meg.

Kiemelték, önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek a portálon nemcsak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem dönteniük kell az öngondoskodást szolgáló befizetések utáni adó-visszatérítésről is.

Nyilatkozni kell arról, hogy melyik számlára érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre összesen járó, legfeljebb 150 ezer forintos kedvezmény. A nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezőknél akár a 280 ezer forintot is elérheti az szja-visszatérítés – részletezték.

Az adóvisszatérítés összege nem osztható meg, csak egyetlen pénztári számla jelölhető meg, további feltétel, hogy ezen a számlán az adóévben befizetésnek, jóváírásnak, lekötésnek, illetve szolgáltatás-igénybevételnek kellett történnie – írták.

Az ÖPOSZ közleményében kitért arra, hogy adataik alapján egyre tudatosabbak az öngondoskodók, hiszen amellett, hogy folyamatosan nő a nyugdíj- és egészségpénztári tagok összlétszáma – a múlt év végén már elérte az 1,04 milliót –, évről évre emelkedik az öngondoskodásra fordított összeg is.

Ismertetik, hogy 2023-ban a pénztárszövetséghez tartozó kasszákhoz 198,7 milliárd forintot fizettek be az öngondoskodó tagok, és a munkáltatók az egy évvel korábbi 180,2, illetve a 2021-es 167,2 milliárd forintot követően, amelyet a megelőző év befizetései után visszaigényelt 30,9 milliárd forint egészített ki.

A szövetség szerint az adatokból jól látszik, hogy a visszatérítésről való rendelkezés során arányaiban jóval többen választják a már rövid távon, és sokoldalúan felhasználható egészségpénztárakat a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások helyett. Míg ugyanis a tagi befizetések kétharmada a nyugdíjkasszákba érkezik, addig a visszajáró adónak már csak alig több mint a felét kérik ebbe az öngondoskodási ágba.

Elolvasom a cikket