Oroszország brit célpontok elleni válaszcsapással fenyegette meg az Egyesült Királyságot

Nigel Casey nagykövetet azt követően hívták be a minisztériumba, hogy David Cameron brit külügyminiszter a Reutersnek nyilatkozva kijelentette: Ukrajnának joga van arra, hogy az Egyesült Királyság által küldött nagy hatótávolságú rakétákkal Oroszország mélyén csapást mérjen.

„Casey-t figyelmeztették, hogy a brit fegyvereket orosz területen használó ukrán csapásokra adott válasz lehet bármely brit katonai létesítmény és felszerelés Ukrajna területén és azon túl” – áll az orosz külügyminisztériumnak a találkozót követő közleményében.

Az Egyesült Államok és szövetségesei korábban azzal minősítették a Kijevnek szállított nagy hatótávolságú fegyvereket, hogy azokat csak olyan területeken lehet használni, amelyeket Ukrajna sajátjának vall – a Krím, a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Herszon és a Zaporozsjei terület -.

Az orosz külügyminisztérium szerint Cameron ezzel ellentétes kijelentéseivel „de facto elismerte országát a konfliktus egyik feleként”.

Oroszország úgy értelmezi Cameron megjegyzéseit, mint „a súlyos eszkaláció bizonyítékát és annak megerősítését, hogy London egyre inkább részt vesz a hadműveletekben Kijev oldalán” – tette hozzá a minisztérium.

Casey-t felszólították, hogy „gondoljon az ilyen ellenséges londoni lépések elkerülhetetlenül katasztrofális következményeire, és azonnal a leghatározottabban és a legegyértelműbben cáfolja a külügyminisztérium vezetőjének harcias provokatív kijelentéseit”.

Korábban a nap folyamán az orosz védelmi minisztérium gyakorlatot jelentett be a taktikai nukleáris fegyverek bevetésének tesztelésére. Vlagyimir Putyin elnök a hadsereg közlése szerint nyugati tisztségviselők „provokatív kijelentései és fenyegetései” után rendelte el a gyakorlatot.

Moszkva reméli, hogy a gyakorlatok „lehűtik a nyugati fővárosokban a »forró fejeket«, és segítenek nekik megérteni az általuk generált stratégiai kockázatok lehetséges katasztrofális következményeit”, valamint „megakadályozzák, hogy mind a kijevi rezsimnek segítsenek a terrorista akciókban, mind pedig, hogy közvetlen fegyveres konfrontációba keveredjenek Oroszországgal” – áll a külügyminisztérium utólagos közleményében.

Pierre Levy francia nagykövetet is behívatták a külügyminisztériumba. Moszkva egyelőre nem hozta nyilvánosságra a találkozó részleteit.

Elolvasom a cikket