Puffad a hasa?

1. Finomított gabonafélék

Ide tartozik a fehér rizs, a fehér lisztből készült kenyér és tésztafélék. Mivel ezek az ételtípusok már több finomítási eljáráson estek keresztül és jelentősen veszítettek természetes vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmukból, hajlamosítanak a puffadásra. A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek vagy a teljes értékű gabonafélék magasabb rosttartalommal rendelkeznek, így lassabban szívódnak fel, serkentik az emésztést és akadályozzák a puffadást.

Válasszon barna rizst, quinoát, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.

2. Magas zsírtartalmú tej

A 2%-nál magasabb zsírtartalmú tejek sajnos túl sok – bár természetes – zsírt tartalmaznak. A magas zsírmennyiség azonban nehezebbé teszi az emésztést, ráadásul eléggé megterheli a gyomrot. Persze a tej szükséges és egészséges. Mindössze annyi a teendő, hogy alacsony zsírtartalmú – 1-1,5%-os – tejet kell választani. Ezek kalciumtartalma pont ugyanolyan, mint a magas zsírtartalmú tejeké, de alacsonyabb a zsír- és a kalóriatartalmuk.

3. Szénsavas üdítők

Nem csak magas cukortartalmuk miatt veszélyesek. Még ha cukormentes szénsavas üdítőket veszel, akkor is számolni kell savasodással és puffadással. A szénsav ugyanis puffaszt, nehezebbé teszi az emésztést, hatására bélgázok képződnek. Igyekezz minimalizálni a szénsavas üdítők fogyasztását.

Fogyasszon inkább citrommal ízesített teát vagy buborékmentes vizet.

4. Sajtbár

A sajt igen jó kalciumforrás, sajnos már kis mennyiségben is igen sok zsírt tartalmaz. Ami önmagában nem puffaszt, ám a töménysége miatt a szervezet nehezen dolgozza fel. A szendvicshez, salátához legközelebb válasszon zsírszegény fajtát.

5. Transzzsírsavak

Már napi akár egy milligramm transzzsírsav is káros lehet az egészségre. Kutatások is igazolják, hogy a transzzsírsavak növelik a hasi zsírt, káros hatással vannak a szívre és az érrendszerre és negatív hatással a koleszterinszintre. Szerencsére az élelmiszergyártók ma már kiemelten ügyelnek arra, hogy minimalizálják a transzzsírsavak mennyiségét az ételekben. Ettől függetlenül mindig ellenőrizze az ételek címkéjét és összetevőit. Különösen ügyeljen a konzerv és a félkész ételek összetevőire.

6. Feldolgozott húsok

Az előre csomagolt kolbászok, virslik, hamburgerhúsok és sokszor a felvágottak is rejtett cukrot, zsírokat, transzzsírokat tartalmazhatnak. Ráadásul sok esetben nem kis mennyiségű tartósítószer van bennük. Márpedig ezek mindegyike puffadást okoz, savasítja a szervezetet és megnehezíti az emésztést. Vásároljon friss húsokat és inkább otthon készítsen hamburgerhúst, fasírtot vagy házi pástétomot.

7. Gyorsételek

Amelyek többnyire bő zsírban sülnek és rengeteg felesleges transzzsírsavat tartalmaznak. Nagyon nehezen emészthetők, puffadást és sokszor gyomorégést, valamint székrekedést okozhatnak. Ennek oka a sok zsír mellett az alacsony rosttartalom. Lehetőség szerint kerüljük a gyorséttermeket, de ha mégis betévednénk, igyekezzünk a sok zsíros étel mellé valamilyen zöldséget vagy salátafélét is fogyasztani.

8. Chipsek

Ezek a sóban és kalóriában gazdag nasik nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak. Hidrogénezett növényi olajjal készülnek, rengeteg ízfokozó vagy tartósítószer hozzáadásával. Ezáltal mire fogyasztásra kerülnek, nagyon magas lesz a transzzsírsavtartalmuk. A sok só, zsír és transzzsír lassítja az emésztést, puffadást okoz. A sós chipsek rendszeres fogyasztása akár szív- és érrendszeri problémához is vezethet.

Elolvasom a cikket