Zaharova szerint Zelenszkij túltolta a kokaint

Vasárnap, amikor az ortodox keresztények a húsvétot ünnepelték, Zelenszkij videofelvételt osztott meg, amelyben azzal vádolta Moszkvát, hogy „megsérti az összes parancsolatot”, és azt állította, hogy „Isten tudja ezt”.

„Hisszük, hogy Isten (…) egy ukrán zászlóval díszített jelvényt visel a vállán” – jelentette ki az elnök, Kijev „szövetségeseként” utalva a felsőbb hatalomra, aki garantálja Ukrajna győzelmét a folyamatban lévő konfliktusban.

Zaharova nevetségessé tette Zelenszkij kijelentését, arra utalva, hogy az egy „kábítószer-túladagolás” eredménye.

„Az Isten ingujján lévő jelvény ugyanaz a történet, mint az ősi ukránok rituáléi, amelyeket valahol Mezopotámiában végeztek akkor, amikor felfedezték Amerikát” – mondta a szóvivő, nyilvánvalóan néhány internetes mémre utalva, amelyek Kijevnek az ország eredetéről szóló narratíváit gúnyolják.

Zelenszkij kijelentései az ukrán hadsereg Donbászban zajló, folyamatos visszavonulása közben hangzottak el. Korábban vasárnap az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy a moszkvai erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaság északi részén fekvő Ocseretine falut – a kijevi csapatok egyik fő logisztikai központját.

Februárban a moszkvai erők felszabadították a stratégiai fontosságú donbáazzi Avgyijevka várost, és azóta folyamatosan nyomulnak nyugat felé, ellenőrzésük alá vonva több kisebb települést a térségben.

Áprilisban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a moszkvai csapatok szilárdan kezükben tartják a kezdeményezést a konfliktusban, és folyamatosan szorítják vissza a kijevi erőket. A hét elején úgy becsülte, hogy az ukrán fegyveres erők csak ebben idén 111 ezer embert veszítettek.

Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka, Olekszandr Szirszkij tábornok ugyanebben a hónapban azt mondta Kijev támogatóinak, hogy országa fegyveres erői „nehéz operatív és stratégiai helyzettel néznek szembe, amely tendenciózusan romlik”.

Elolvasom a cikket