„Zelenszkij nem mozgósíthatja Istent”

Zelenszkij egy videóbeszédben Istent Ukrajna „szövetségesének” nevezte, akinek „az ukrán zászlóval ellátott ékzár van a vállán”.

„Az Úr nem a kijevi terület lakója, hogy Zelenszkij mozgósítsa és az ukrán hadseregbe állítsa. Kijelentései nem érdemelnek figyelmet” – mondta a news.ru hírportálnak Vahtang Kipsidze, az orosz egyház sajtóosztályának vezetője.

Kipsidze továbbá „hitetlennek” minősítette az ukrán elnököt, aki „azt állítja, hogy ő döntheti el Isten helyett, hogy kinek a szövetségese”.

Kijev fokozta a legnagyobb keresztény egyháza, az Ukrán Ortodox Egyház (UOC) elleni elnyomást, azzal vádolva annak papságát, hogy „Moszkva ügynökei”. Az UOC megszakította történelmi kapcsolatait Moszkvával, miután Oroszország 2022 februárjában hadműveletet indított a szomszédos államban. Ennek ellenére az ukrán hatóságok azóta több mint 60 pap ellen indítottak büntetőeljárást, és számos kolostort és egyéb vagyontárgyat foglaltak le az államilag támogatott, Porosenko idején alapított Ukrán Ortodox Egyház (OCU) javára.

Tavaly az ukrán kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megnyitná az utat az UOC esetleges betiltása előtt. A jogszabály azonban azóta elakadt.

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje többször is elítélte az UOC elleni kampányt, és a vallási jogok megsértésének minősítette azt.

Elolvasom a cikket