Bizonyítékot találtak a sötét anyag létezésére

MH
2024. május 7. kedd. 7:46

A tudósok egy hosszú ideje fennálló kérdést vizsgáltak: megmagyarázhatók-e a világegyetem megfigyelései a látható anyag segítségével, vagy szükség van a sötét anyag feltételezésére is. A kutatás eredményei végül az utóbbi alternatívát támasztották alá.

A Francisco Mercado vezette kutatócsoport által végzett szimulációk mind a normál, mind a sötét anyagot magukban foglalták, és céljuk az volt, hogy újraalkossák a valódi galaxisokban megfigyelt jellemzőket, amelyek sötét anyag nélkül nehezen magyarázhatók. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy ezek a jellemzők valóban megfelelnek a sötét anyaggal rendelkező univerzum várható jellemzőinek.

A megfigyelt galaxisok

James Bullock, az UCI Fizikai Tudományok Iskolájának dékánja további betekintést nyújtott a kutatásba: „A megfigyelt galaxisok a jelek szerint szoros kapcsolatot tartanak fenn az általunk látott anyag és a feltételezett sötét anyag között. Ez annyira egyértelmű, hogy néhány ember szerint, amit sötét anyagnak hívunk, az valójában bizonyíték lehet arra, hogy gravitációs elméletünk téves.”

A kutatásban szintén részt vevő Jorge Moreno szerint a sötét anyag jelenlétét az égitestek fejlődése is igazolja: „A csillagok keletkezése és pusztulása természetes módon magyarázza ezeket a jellegzetességeket, amelyekhez nemcsak a sötét anyag léte, hanem a normál anyag fizikájának szerepe is szükséges.”

A sötét anyag modellje egyre meggyőzőbbnek tűnik, ám a tudósok további finomításokat terveznek. Mercado azt reméli, hogy a kutatások nem csak megerősítik a sötét anyag létét, de rávilágítanak annak tulajdonságaira is.

Elolvasom a cikket