Fájdalommentes kezelést kaphatnak kemoterápia helyett a prosztatarák betegei

Az előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiak megkímélhetik magukat a kemoterápiától, és helyette a sugárkezelés egy fájdalommentes formáját kaphatják.

Jelenleg a betegség egy vagy két másik testrészre is átterjedt formájával rendelkező betegekről feltételezik, hogy ellenállnak az enyhébb hormonterápiás gyógyszereknek. A londoni The Royal Marsden kórház kutatói azonban azt gyanítják, hogy csak egyes daganatok lehetnek ellenállók.

Azt mondják, hogy ha a daganatokat precíziós sztereotaxiás testsugárzással (SBRT) kezelik, a rák többi része továbbra is reagál a hormongyógyszerekre. Az SBRT lehetővé teszi a klinikusok számára, hogy milliméter alatti pontossággal célozzák meg a daganatokat, hogy a sugárzást hajszálpontosan juttassák be.

Ez minimálisra csökkenti a környező egészséges szövetek károsodását és ezáltal a mellékhatásokat. A TRAP (hormonrezisztens metasztázisok sugárterápiával történő, célzott kezelése)-vizsgálatban 81 férfi kapta a kombinációt a kimerítő kemoterápia helyett, és 6,4 hónapig nem nőtt a rákos sejtek száma.

Elolvasom a cikket