Hat ijesztő tünet a lábon, amely magas koleszterinszintet jelenthet

A hiperkoleszterinémia vagy magas koleszterinszint egy potenciálisan halálos állapot, amelyet az jellemez, hogy a vérében túl sok a koleszterin nevű, zsíros anyag.

Bár kezdetben nem okozhat problémát, idővel megnövelheti a súlyos egészségügyi szövődmények – köztük a szívroham és a stroke – kockázatát.

A koleszterin felhalmozódása elzárhatja az artériákat, megakadályozva a megfelelő véráramlást. Ez jelentős veszélyt jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, amelyek világszerte évente csaknem 18 millió emberéletet követelnek.

A legaggasztóbb tényező az, hogy a magas koleszterinszint gyakran tünetmentes, ezért gyakran nem diagnosztizálják. A legtöbb ember csak akkor jön rá, hogy magas a koleszterinszintje, ha ezzel kapcsolatos orvosi vészhelyzetet tapasztal, vagy ha a háziorvosa vizsgálatokat végez – számol be a Gloucestershire Live.

A szakma szerint: „A magas koleszterinszint általában nem okoz tüneteket. Csak egy vérvizsgálatból derül ki, hogy érintett-e.”

Vannak azonban bizonyos riasztó jelek, amelyek döntő fontosságúak lehetnek, ha időben észlelik őket. Az egyik ilyen jel a perifériás artériás betegség (PAD) néven ismert állapot kialakulása.

A perifériás artériás betegség (PAD) egy gyakori állapot, amikor az NHS iránymutatásai szerint az artériákban lévő zsírlerakódások korlátozzák a lábizmok vérellátását.

Bár a PAD nem mindig jár tünetekkel, észrevehető jeleket okozhat a lábakban.

Az egészségügyi szervezet elmagyarázza: „A PAD tünetei gyakran lassan, idővel alakulnak ki. Ha a tünetek gyorsan alakulnak ki, vagy hirtelen rosszabbodnak, az azonnali kezelést igénylő, súlyos probléma jele lehet.”

A brit szakemberek szerint ez a fájdalom általában néhány perces pihenés után megszűnik. A kellemetlen érzés az enyhétől a súlyosig terjedhet, és jellemzően enyhül, miután néhány percig pihentetjük a lábunkat.

„Gyakran mindkét láb egyszerre érintett, bár előfordulhat, hogy a fájdalom az egyik lábban erősebb.”

A PAD további tünetei közé tartozhat a fénylő bőr és a merevedési zavar. A PAD fennállása növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatát is, amely a vezető halálozási ok a szív- és érrendszeri betegségek között az Egyesült Királyságban.

Ha aggódik a koleszterinszintje miatt, tanácsos konzultálnia orvosával.

Elolvasom a cikket