Megtalálták az Alzheimer-kór új típusát

A kutatók megállapították, hogy az APOE4 génmutáció két példányát hordozó embereknél „szinte garantált”, hogy idős korukban Alzheimer-kór alakul ki.

A tesztek kimutatták, hogy 95 százalékuknál 65 éves korukra már a betegség jelei mutatkoztak.

Becslések szerint a nyugati emberek két százalékának van két példánya a génből.

Közéjük tartozik a Bosszúállók színésze, a 40 éves Chris Hemsworth is, aki visszalépett a munkából, hogy a családjával tölthessen időt, miután felfedezte a demencia kockázatát.

Az emberek körülbelül 25 százaléka hordoz egy példányt, ami nagyjából megháromszorozza a kockázatot ahhoz képest, hogyha egy példány sincs.

Az APOE4 gén már eddig is ismert volt, hogy veszélyt jelent, de a spanyolországi Sant Pau Kutatóintézet által vezetett tudósok most azt mondják, hogy a kapcsolat miatt az Alzheimer-kór szinte biztosra vehető.

Dr. Juan Fortea neurológus elmondta: „Ezt a gént már több mint 30 éve ismerjük, és tudtuk, hogy összefügg az Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázatával. De most már tudjuk, hogy gyakorlatilag minden olyan egyénnél, akinél ez a megkettőzött gén található, Alzheimer-kór alakul ki. Ez azért fontos, mert ők a lakosság két-három százalékát teszik ki”.”

Az APOE4 duplájával rendelkező 273 emberen végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy 55 éves korukra szinte mindegyiküknél már az Alzheimer-kór korai kémiai jeleit mutatták.

A gerincfolyadék-vizsgálatok azt mutatták, hogy 65 éves korukra több mint 95 százalékuknál „abnormális” volt a demencia egyik okának tartott fehérje szintje.

A Nature Medicine című folyóiratban megjelent írásukban a kutatók elmondták, hogy az érintetteknél a tünetek 65 évesen jelentkeztek – körülbelül egy évtizeddel korábban, mint a tipikus Alzheimer-kóros betegeknél.

A szakértők szerint a genetikai oknak a betegség új formájaként való megismerése segíthet a diagnózis és a kezelés javításában.

Tara Spires-Jones professzor, az Egyesült Királyság Demenciakutató Intézetének munkatársa elmondta: „Ez a tanulmány meggyőző adatokkal egészíti ki azt a feltételezést, hogy azoknál az embereknél, akiknek két példányban van jelen ez a gén, szinte garantált az Alzheimer-kór kialakulása, ha elég sokáig élnek.

„Rávilágít annak fontosságára, hogy további kutatásokat folytassunk annak megértésére, hogy a gének hogyan változtatják meg agyunk Alzheimer-kórra való fogékonyságát az életkor előrehaladtával”.

Elolvasom a cikket